Autor: Rivo Sarapik • 14. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sorosest võib saada airBalticu omanik

Läti riik võib müüa 48% Läti lennufirmast Hiina lennuhiiule Hainan Airlines, mille omanikeringi kuulub ka investeerimisguru George Soros.

Lennufirmast ülejäänu jääksid Läti riigile (4,7%) ja lennufirma tänasele juhile Bertolt Flickile jääks endiselt 47,2%.

Hainan Airlines on täna airBalticu koostööpartner ja valmis lennufirmas osaluse ostma, vahendas Aasia lennundusuudiste portaal. Kui omanikustruktuur muutub, võib muutuda ka lennufirma nimi.

Läti ajakirjanduse andmeil riik osaluse müümisest lähiaastail siiski huvitatud ei ole. "Vastupidi, paigutasime lennufirma omakapitali tänavu kevadel 15 miljonit latti," selgitasid transpordiministeeriumi esindajad. Lennufirma juht Bertolt Flick aga rõõmustas uudise peale. "Rõõm näha, et ajakirjandusse on lekkinud info, et airBaltic on erastatavate firmade nimekirjas."

"Hiinlased mitte ainult ei soovi omandada rahasid-varasid, vaid neid mõtlevad eelkõige, kuidas kaitsta oma majanduslikke huvisid. Seetõttu ei ole asi ainult teatud sõjalise objekti ostmises. Peatselt, sadamate ja stividorifirmadesse enese sisseseadmise järel, saavad eesmärgiks logistikakeskuste ehitused," seletas Hiina huvi Lätis investeerimise- ja arenguagantuuri juht Andris Ozols tänavu juulis.

Hainan Airlines vedas eelmisel aastal ligi 18 mln reisijat, kasvades aastaga enam kui 20% võrra, ja on suurim eraomanikule kuuluv õhuvedudega tegelev firma, mis opereerib enam kui 200 lennukiga.

Hainan Airlines kuulub kontserni Grand China Air, mille emaettevõttest ligi viiendik kuulub investeerimisgurule George Soros.

Hainan opereerib peamiselt Hiina siselendudel, aga veab ka Araabiasse, Venemaale ning Ameerikasse.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077