Autor: Rivo Sarapik • 3. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistikud kvartali suuremad investeerijad

Ettevõtete investeerimisaktiivsus on endiselt madal, viimases kvartalis investeeriti 5,3 miljardit krooni, mida oli kolmandiku vähem kui 2009. aasta samal ajal.

Statistikaameti andmeil Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse. Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse, veonduse ja laonduse ning energiaettevõtted, kes tegid ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes eelmise aasta II kvartaliga suurenesid vaid investeeringud masinate ja seadmete soetamiseks.

Ettevõtlussektori müügitulu, kulud ja kogukasum suurenesid 2010. aasta II kvartalis nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes. Kasv teise kvartali suhtes jätkus teist kvartalit järjest.

Ettevõtted müüsid II kvartalis kaupu ja teenuseid 138 miljardi krooni (8,9 miljardi euro) eest, mis on 7% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Müügitulu suurenes enamikul tegevusaladel.

Esmakordselt pärast 2008. aasta III kvartalit suutsid aastases võrdluses tulu kasvatada kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omava hulgi- ja jaekaubanduse tegevusala ettevõtted. Kasvu tagas hulgikaubandus. Enim vähenes müügitulu ehituses.

Ettevõtete kulud suurenesid 2009. aasta II kvartaliga võrreldes 6%. Tööjõukulud vähenesid 8% ning sama palju vähenes ka tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv. See on jätkuvalt kasvatanud ettevõtete tootlikkuse (tööviljakus, tööjõukulude ja tunnitootlikkus) näitajaid.

Ettevõtlussektori kogukasum oli 7,4 miljardit krooni (475 miljonit eurot), mis oli 38% suurem eelmise aasta II kvartalis teenitud kasumist ning enam kui poole suurem selle aasta I kvartali kasumist. Kuigi enim kasvas kasum eelmise aasta II kvartaliga võrreldes arvutite, tarbeesemete ja kodutarvete paranduse ning kunsti, meelelahutuse ja vaba aja tegevusalal, mõjutas ettevõtlussektori kogukasumit kõige rohkem töötlev tööstus. Töötleva tööstuse kasumikasvule aitasid enim kaasa metalltoodete, põlevkiviõli ja mootorsõidukite tootmisega tegelevad ettevõtted. Kahjumis oli põllumajanduse ja hariduse tegevusala.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077