Autor: Rivo Sarapik • 2. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõiv: klaster tegutseb Hiinast Ameerikani

Logistika ja Transiidi Assotsiatsiooni juhitava logistikaklastri ühistöö ulatub Urmas Kõivu sõnul SRÜst Hiina, Jaapani, India ning Põhja- ja Lõuna-Ameerikani.

Küsimustele vastab Urmas Kõiv.

Milliste tegevuste tarvis nimetatud toetus kulub?

- Eesti logistilise asukoha tuntuse suurendamine välisturgudel – näiteks Venemaa, Kazakhstan, Valgevene, Hiina, Vietnam, Belgia, Holland, Saksamaa

- innovaatiliste toodete-teenuste arendamine

- kommunikatsioonitegevused Eestis

- IT-süsteemide integreerimine

- logistikahariduse (kõrg ja spetsialisti) arendamine koostöös TTÜ ja Mainori Kõrgkooliga

Klastri eelarve on ligi 20 mln krooni. Kuidas see aastate peale jagunema on plaanitud?

Suurusjärgud on alljärgnevad:

2010 4 miljonit

2011 8 miljonit

2012 8 miljonit

Pärast klasti asutamist pole sellest eriti räägitud, tõsi, vahepeal oli ka suvine vaikeluaeg. Mida on klaster tänaseks juba ära teinud?

Klaster on töötanud Eesti logistilise asukoha konkurentsieeliste väljatöötamisega Venemaa ja Kasahstani turgudelt vaadatuna. Samuti on toimunud kümneid kohtumisi Venemaa, Kasahstani ja Hiina turgude otsustajatega, kes on külastanud Eestit.

Ettevalmistustöid on tehtud Kasahstani, Venemaa, Valgevene ja Aasia sügisel toimuvate ärimissioonide edukaks elluviimiseks.

 Millised on järgmised paar-kolm suuremad tegevust?

- Klastri ärimissioonid Kasahstani, Valgevenesse, Hiinasse, Vietnamisse, Hong Kongi, Belgiasse ja Hollandisse

- Võtame vastu kümneid delegatsioone ja tutvustame Eesti logistikasektori ja logistilise asukoha võimalusi Kasahstani, Valgevene, Hiina, Belgia ja Hollandi otsustajatele

- Alustame uute toodete ja teenuste väljatöötamiseks vajalike tegevustega – analüüs, uuringud, klastri ettevõtete koostööprojektide algatamised omavahe ja ka teiste sektoritega, näiteks IT sektor.

Millised on klastri paika pandud eesmärgid aasta lõpuks?

Klastri peamine eesmärk 2010. aastal on tõsta märgatavalt Logistikaklastri ettevõtete ja ettevõtjate teadmist ärivõimaluste kohta allolevatel sihtturgudel ning teadvustada potentsiaalsetele äripartneritele sihtturgudel Eesti logistikasektori konkurentsieelised ja arendada ärikontakte. 

Eesmärkide saavutamiseks toimuvad õppereisid, luuakse kontakte messidel ja  konverentsidel ning viiakse läbi ühiseid turundusüritusi sihtturgudel ning luuakse kliendihaldussüsteem.

Millised on klastri eesmärgid 2012. aasta lõpuks?

Eesmärke on rohkem, kuid toon hetkel välja mõned olulisemad

- on loodud 25 uut innovaatilist,  kõrge ekspordipotentsiaaliga toodet ja teenust

- saavutatud on sektorisisene ühtne arusaam ja kokkulepe Eesti logistilise asukoha ja logistikasektori  konkurentsieeliste kohta

- suurenenud on klastri liikmete ekspordikäive projekti algusele eelnenud aastaga võrreldes vähemalt 20%

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077