Autor: Rivo Sarapik • 30. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad maksavad heldemalt palka

Keskmine brutokuupalk ulatus teises kvartalis 12 869 krooni (822 eurot) ja brutotunnipalk 75,81 krooni (4,85 eurot), teatab Statistikaamet. Eelmise aasta II kvartaliga võrreldes tõusis keskmine brutokuupalk 1,2% ja brutotunnipalk langes 1,7%.

Seni eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes viis kvartalit järjest langustrendis olnud keskmine brutokuupalk tõusis II kvartalis. Brutokuupalga tõusu mõjutas muuhulgas ka palgata puhkusel olijate arvu vähenemine. Tunnipalka mõjutas see, et võrreldes eelmise aasta II kvartaliga oli tänavu üks tööpäev enam ning keskmine töötatud tundide arv palgatöötaja kohta suurem.

Reaalpalk, milles tarbijahinnaindeksi muutuse mõju on arvesse võetud, langes seitsmendat kvartalit järjest, ent langus on aeglustunud. 2010. aasta II kvartalis langes reaalpalk 1,9%.

Keskmine brutokuupalk tõusis 2009. aasta II kvartaliga võrreldes kõige enam mäetööstuses (19,4%) ja langes kõige enam kinnisvaraalases tegevuses (17,5%). Mäetööstuse suur palgatõus on tingitud ebaregulaarsete preemiate ja lisatasude osatähtsuse suurenemisest võrreldes 2009. aasta II kvartaliga.

Keskmine brutotunnipalk tõusis 2009. aasta II kvartaliga võrreldes kõige enam põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi tegevusalal (9,3%) ning langes kõige enam kinnisvaraalases tegevuses (18,2%).

2010. aasta II kvartalis oli tööandja keskmine tööjõukulu palgatöötaja kohta kuus 17 431 krooni (1114 eurot) ja tunnis 117,26 krooni (7,49 eurot). Keskmine tööjõukulu palgatöötaja kohta kuus tõusis 0,8% ja tunnis langes 2,7% võrreldes 2009. aasta II kvartaliga.

Keskmine tööjõukulu palgatöötaja kohta tõusis 2009. aasta II kvartaliga võrreldes kõige enam mäetööstuses (18,2%) ja langes kõige enam kinnisvaraalases tegevuses (16,5%).

Keskmine tööjõukulu tunnis tõusis 2009. aasta II kvartaliga võrreldes kõige enam elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamise tegevusalal (6,8%) ning langes kõige enam kinnisvaraalases tegevuses (17,8%).

Statistikaamet korraldab palgastatistika uuringut rahvusvahelise metoodika alusel 1992. aastast. 2010. aastal on valimis 11 685 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni. Avaldatud keskmised brutokuupalgad on taandatud täistööajaga töötajale. Kuupalga arvestamise alus on tasu tegelikult töötatud aja ja mittetöötatud aja eest. Tunnipalgas tasu mittetöötatud aja eest (puhkusetasu, hüvitised jm) ei kajastu. Lühiajastatistikas mõõdetakse keskmist brutopalka kui tööjõukulu komponenti. Tööjõukulu hõlmab brutopalka ning tööandja sotsiaalmakseid, -hüvitisi ja -toetusi palgatöötajatele.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077