Autor: Rivo Sarapik • 13. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksa eksport-import aastate parim

Saksamaa majandus kasvas teises kvartalis tugeva ekspordi ja ettevõtete investeeringute toel kiireimas tempos kahe Saksamaa taasühendamisest, selgub täna avaldatud Föderaalse statistikaameti andmetest.

Sesoonsete teguritega korrigeeritud SKP kasvas selle aasta esimese kvartaliga võrreldes teises kvartalis 2,2%. Esimeses kvartalis oli kasv täpsustatud andmeil 0,5%, vahendas agentuur Bloomberg.

Bloombergi küsitletud 33 analüütikut olid keskmiselt prognoosinud Saksamaale teises kvartalis 1,3% suurust SKP kasvu.

Euroopa suurima majanduse kasvule on kaasa aidanud välisnõudluse taastumine ning euro kurss, mis on tänavu USA dollari suhtes odavnenud pea 10%. See on suurendanud Saksamaa ekspordi konkurentsivõimet väljaspool Euroopa Liitu, kus mitmed riigid on asunud säästukuurile.

„Superman on tänavu riietatud musta, punasesse ja kuldsesse, Saksamaa rahvuslikesse värvidesse,“ ütles ING Groupi ökonomist Carsten Brzeski. „Ühel hetkel muutub ta aga Clark Kentiks tagasi – sellises tempos ei saa majandus kasvamist jätkata.“

Teine kvartal näitab, et Saksamaa majandus, mis mullu kahanes 4,7%, kasvab tänavu oluliselt kiiremini kui 2%, kommenteeris Saksamaa majandusminister Rainer Bruederle Juunis prognoosis Saksamaa keskpank tänavuseks majanduskasvuks 1,9% ja tuleval aastal 1,4%. UniCredit pank tõstis täna Saksmaa tänavuse majanduskasvu prognoosi varasemalt 2 protsendilt 3,5%-le.

Aastatagusega võrreldes kasvas Saksamaa SKP teises kvartalis 3,7% pärast 0,2% suurust kasvu esimeses kvartalis. Peamised kasvu vedurid olid eksport ja investeeringud.

„Saksamaa majandust veavad välismaised ergutusmeetmed, kodumaine tarbimine jääb tõenäoliselt tagasihoidlikuks,“ ütles DZ Banki ökonomist Stefan Bielmeier. „Nii saab ka Saksamaa globaalse nõudluse vähenemist oma nahal tundma.“

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077