Autor: Rivo Sarapik • 13. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

DPD juhib Eesti kiirveoturgu

Erafirmadest hoiab DPD Eesti jämedat otsa ka rahvusvaheliste kullersaadetiste turul, kontrollides nii import- kui eksportsaadetiste turgu.

Rahvusvahelist kullerpostiteenust pakkusid Eestis Konkurentsiameti postside aruande kohaselt möödunud aastal 10 ettevõtet - Globexservice, Bring Express, TNT, DHL, EKLT (kaubamärgi UPS esindaja), DPD, Itella, Eesti Post, Fedex ja Autopost Terminal.

Enim saadeti Eestist välja saadetisi DPD vahendusel. Kui eestisisesel kullepostiturul aastaga muutusi ei toimunud, siis rahvusvaheliste teenuste puhul kerkis TNT aastaga kolmandale kohale ja EKLT langes neljandaks. Eestist välja saadeti eelmisel aastal 238 383 saadetist, mida on ligi 8% võrra vähem kui aasta varem.

Eestisse saabunud saadetiste edastamisel oli pilt suuremate teenuseosutajate puhul sarnane väljuvate mahtudega. 33,8% saadetistest toimetati kätte DPD vahendusel, järgnesid DHL (22,7%), EKLT (17,2%) ja TNT (10,7%).  Aastataguse ajaga võrreldes kerkis DHL EKLT ees teiseks. Eestisse saadeti mullu 736 067 saadetist, mida on ligi 8% võrra vähem kui aasta tagasi.

DPD teenis eelmisel aastal kulleri-postiteenustelt 92 mln krooni ehk ligi viiendiku võrra vähem kui aasta varem. DHLi käive moodustas 68,8 mln krooni, kogukäibest andis see 17,24% ja kahanes aastaga kolmandiku võrra.

TNT käive ulatus neil teenustel 4,7 mln kroonini, ettevõtte kogukäibest andis see 7,5%.

EKLT teenis mullu kulleri-postiteenustelt 54 mln krooni ehk 12% aastatagusega võrreldes vähem.

2009. aastal moodustas siseriiklik kullerpost kogu turust täpselt kaks kolmandikku (66,6%), mis tähendab, et siseriikliku teenuse osakaal ei ole aasta jooksul märkimisväärselt muutunud. 2008. aastal oli vastav näitaja 67,3%. Riigist välja lähetatud kullersaadetised moodustasid 2009. aastal 8,2% ja riiki saabunud saadetised 25,2% kogumahust.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077