2. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mais tööstustoodangu kasv 17 protsenti

Tööstusettevõtted tootsid mais 17% rohkem toodangut kui eelmise aasta mais, teatab Statistikaamet.

Töötleva tööstuse toodang suurenes eelmise aasta maiga võrreldes ligi viiendiku. Jaanuari 2%-lisele kasvule järgnes kiire tõus ? märtsis tootsid ettevõtted 11% ning aprillis 18% rohkem toodangut kui 2009. aasta vastavatel kuudel. Oluliselt (46%) suurenes mais töötleva tööstuse toodangu müük ekspordiks. Nõudlus kodumaisel turul oli endiselt ebapiisav ja müük vähenes eelmise aasta maiga võrreldes 6% Kaks kolmandikku kogu töötleva tööstuse toodangust müüdi mais välisturule.

Mais ületas toodang eelmise aasta taseme enamikus tööstusharudes. Töötleva tööstuse toodangu kasvu mõjutasid kõige rohkem suurema osatähtsusega tööstusharud ? elektroonikaseadmete tootmine, kus toodang suurenes ligi poolteist korda, ning puidutöötlemine, mis kasvas 27%.

Väiksema osatähtsusega tööstusharudest suurenes toodang märgatavalt mootorsõidukite, metalli, paberi, plasttoodete, masinate ja seadmete ning muude transpordivahendite tootmises, peamiselt ekspordi suurenemise tõttu. Toodangu kiire kasvu põhjustajaks oli osaliselt ka eelmise aasta madal võrdlusbaas, mille mõju jätkub 2010. aasta lõpuni. Toodang vähenes toidu-, joogi-, rõiva- ja metalltoodete tootmises ning masinate ja seadmete remondis.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel suurenes tööstustoodang 2010. aasta mais võrreldes aprilliga nii tööstuses kokku kui ka töötlevas tööstuses 2%.

Mais toodeti 65% rohkem elektrit ja 19% rohkem soojust kui 2009. aasta mais. Energiatoodang suurenes peamiselt tootmise elavnemisest tingitud suurema energianõudluse ning elektri ekspordi kasvu koosmõjul.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077