29. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fiskerstrand BLRT ehitab 800 miljoniga gaasimootoriga parvlaeva

BLRT Grupi ning Fiskerstrand Verfti ühisettevõte Fiskerstrand BLRT sõlmis Norra ettevõttega Fjord1 lepingu, mille alusel ehitatakse maailmas suurim gaasimootoril töötav reisiparvlaev.

Lepingu maht on ligi 800 miljonit eesti krooni. Laev valmib 2011. aasta lõpuks ning hakkab opereerima Norras. Ehitaja leidmiseks korraldas Fjord1 rahvusvahelise konkursi.

Parvlaeva pikkuseks on 129,9 m, laius 19,2 m. Laeva mahutavus on 242 autot ja/või veokit kombineerituna sõiduautodega. Alus võtab koos laeva teenindava personaliga peale 600 inimest.

„Pärast pretsedenditut langust laevaehituses näitab turg 2010. aastal paranemise märke tänu finantssektori stabiliseerumisele. Siiski on paranemine suhteliselt väikesemahuline ning nõudlus laevaehitusturul jääb maailmas lähema paari aasta jooksul allapoole tootmisvõimsusi. Kiiresti kasvab aga nõudlus keskkonnasõbralike ja kütustsäästvatele alustele. Uus laev vähendab NOX emissiooni ligi 90%,“ ütles BLRT Grupi juhatuse esimees Fjodor Berman.

Berman lisas, et paindlikkus ning uute turutrendide järgimine on aidanud BLRTl püsida konkurentsis ning võita lisaks kõnealusele mitmeid hankeid.

Tellija Fjord1 vedas 2009. aastal üle 2 miljoni sõidu- ja kaubaauto. Kasvavad teenindusmahud ning soov parandada teeninduskvaliteeti ja tihendada graafikuid tingisidki uue laeva hanke. Alus hakkab teenindama Arsvågen-Mortavika liini Bokna Fjordis Norras, mis on riigi üks kolmest suurimast analoogilisest liinist.

Fjord1 on üks Norra suurimaid transpordiettevõtteid, kelle põhiliseks tegevusalaks on transpordi korraldamine reisiparvlaevadega ning autobussidega, samuti turism ning kaubavedu. Etteõttes töötab ligi 2200 töötajat. Ettevõte opereerib 63 parvlaevaga.

Fiskerstrand BLRT on Norras registreeritud laevaehituse ettevõte, millest 50% kuulub BLRTle ning 50% Norra firmale Fiskerstrand Verft. Koos töötatakse aastast 2000. Ka Saaremaa Laevakompanii uued parvlaevad on ühisettevõtte ehitatud.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077