29. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon hakkab miljonitele reisijatele õigusi tutvustama

Euroopa Komisjon algatab täna 23 keeles kogu Euroopat hõlmava teavitamiskampaania, mille abil saavad rongi- või lennureisijad hõlpsamini teavet oma õiguste kohta.

Kuigi komisjon on viimastel aastatel kehtestanud õigusaktid, mille kohaselt tagatakse lennu- ja rongireisijatele ühesugune kohtlemine kogu Euroopa Liidus, ei ole kõik reisijad oma õigustest seni siiski veel teadlikud.

Olukorra parandamiseks pannakse kõikides liikmesriikides tänasest alates suvehooajaks lennu- ja rongijaamades välja postrid, mis tuletavad inimestele nende õigusi meelde. Reisijad saavad ka uurida tasuta infolehti ja spetsiaalselt kujundatud veebilehte Euroopa Liidu kõigis ametlikes keeltes.

„Kuna suvi on käes ja miljonid eurooplased alustavad auga väljateenitud puhkust, püüame meie neile reisimise teha nii lihtsaks kui võimalik ja tuletame meelde nende õigusi ning anname teada, kust saada abi, kui on vaja oma õiguste kohta nõudmisi esitada," ütles transpordiküsimuste eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas. "Teavet ei saa olla kunagi üleliia palju. Loodame kogu Euroopa lennujaamades pilkupüüdvate postrite, infolehtede ja kõigis ELi keeltes kättesaadava internetiteabega jõuda miljonite inimesteni, kes sel suvel ja lähikuudel reisivad,” lisas ta.

Ühe osana kampaaniast „Tea oma reisijaõigusi” on kujundatud veebileht aadressil: http://ec.europa.eu/passenger-rights. Siit leiavad reisijad teavet selle kohta, millised on nende õigused iga transpordiliigi puhul.

Reisijate põhiõigusi tutvustavad infolehed ja postrid on kättesaadavad kõikjal rongi- ja lennujaamades. Kogu teave on olemas kõigis ELi ametlikes keeltes, nii et igaühel on võimalus sellega oma emakeeles tutvuda.

Reisijate õigustes on sätestatud inimestele tagatud õigused, et leida lahendus reisi jooksul tekkinud väljapääsmatus olukorras. Näiteks sellisteks juhtudeks, kui reis hilineb või see tühistatakse, või kui pagas läheb kaduma või saab kahjustada. Reisijate õigustega on ka tagatud puude või piiratud liikumisvõimega inimeste võrdne kohtlemine.

Komisjon töötab praegu välja reisijate laiendatud õigusi, mis hõlmavad ka muid transpordiliike. Eelkõige on komisjon teinud ettepanekud meritsi või siseveeteid pidi ning bussiga reisivate inimeste õiguste kohta. Euroopa Parlamendi ja nõukogu seadusandlikest muudatustest olenevalt saab sellised ettepanekud kõige varem vastu võtta veel sel aastal.

Veel kaks aastat kestva kampaania käigus teavitatakse reisijaid ajakohastatud muudatustest.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077