Autor: Siim Sultson • 16. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kallas: Lennujaamade turvakontroll juhuslik

Euroopa Komisjoni transpordivoliniku Siim Kallase sõnul on lennujaamades turvaskannerite kasutamine juhuslik ja korraldamata, teatab komisjon.

Euroopa Komisjoni transpordivoliniku Siim Kallase sõnul kasutatakse Euroopa Liidu liikmesriikides turvaskannereid järjest rohkem, kuid praegu ei reguleeri nende kasutamist ELi õigusaktid ning seetõttu on nende kasutusviis liikmesriigiti erinev.

„Turvaskannerid ei ole mingi imerohi, kuid nende abil saab parandada reisijate julgestust. Iga liikmesriik võib ise otsustada, kas kasutada skannereid oma lennujaamades või mitte. See ei muutu ka tulevikus, kuid sellise läbivaatustehnoloogia kasutamise suhtes tuleks kohaldada kogu ELis kehtivaid avastamise tõhususe standardeid ning ühiseid turvameetmeid, et tagada vastavus tervisekaitset ja põhiõigusi käsitlevate ELi õigusaktidega,” rääkis Kallas.

Euroopa Komisjon avaldas eile aruande turvaskannerite kasutamise kohta Euroopa Liidu lennujaamades, hinnates sellise läbivaatusmeetodi tõhusust ning selle vastavust põhiõigustele ja tervisekaitsenormidele.

Aruandes järeldatakse, et turvaskannerite abil tehtav kontroll on usaldusväärne ja tõhus ning et põhiõiguste ja tervisekaitsega seotud muresid on võimalik vähendada, kui skannereid kasutatakse otstarbekalt. See on üks võimalus tugevdada Euroopa lennundusjulgestust ja lihtsustada samal ajal ka reisimist.

Turvaskannerite kasutamise teema tõusis päevakorda 2009. aasta 25. detsembril toimunud tõsise vahejuhtumi tõttu, kui Amsterdamist Detroiti suundunud lennul püüdis terrorist süüdata enda külge peidetud lõhkeainet, mida metallidetektorid ei olnud avastanud.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077