Autor: Siim Sultson • 1. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS eraldas sadu miljoneid

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) eraldas logistika ja tootmise arendamiseks eelmisel aastal paarsada miljonit krooni ja lõi hulga töökohti, teatab EAS.

Mais EAS viimased otsused regionaalministri poolt tootmisele ja logistikale suunatud ettevõtluskeskkonna infrastruktuuri arendavate projektide jaoks eraldatud 200 miljoni krooni osas.

Toetust anti 2009. aastal avatud piirkondade konkurentsivõime meetmest, mida rahastati Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul väärib tehtud otsuste puhul tähelepanu loodavate töökohtade hulk ning kaasatav erakapitali maht. „Olen seda meelt, et töökohtade tekkele kaasa aitamine on parim regionaalpoliitika. Selle 200 miljoni krooni raames toetatava üheksa projekti puhul on mõju mitme piirkonna arengule tõesti silmaganähtav. Ligi 600 uut töökohta 90-s ettevõttes – see on Eesti mastaabis suur samm. Väga oluliseks pean ka 14 miljardi krooni erakapitali kaasamist, sest töökohad on küll riigi prioriteet, aga need saavad tekkida ikkagi läbi reaalselt toimivate konkurentsivõimeliste ettevõtete,“ sõnas Kiisler.

Kokku sai 200 miljoni krooni raames toetust 9 projekti. Nende elluviimise tulemusena saavad rajatavast või rekonstrueeritavast infrastruktuurist kasu ligikaudu 90 ettevõtet kokku ligikaudu 246 hektaril. Investeeringu tulemusena luuakse eeldused kuni 600 töökoha loomiseks. Samuti aidatakse kaasa ligikaudu 14 miljardi krooni ulatuses erainvesteeringute kaasamisele. Taotlusi sai EASile esitada jooksvalt 2. septembrist 2009, kuni rahastatud projektide ja esitatud taotluste rahaline kogumaht ületas ettevõtluskeskkonda arendavate projektide jaoks ette nähtud eelarvet.

Meetme raames toetati tootmisele ja logistikale suunatud kohaliku ettevõtluskeskkonna infrastruktuuri nagu juurdepääsuteed, vee- ja kanalisatsioonitrassid, maaparandussüsteemid, välisvalgustus, elektri- ja sideliinid ning küttetrassid. Maksimaalne toetussumma ühe projekti kohta oli 35 miljonit krooni, mis sai moodustada kuni 85% projekti abikõlblikest kuludest.

Näiteks toetati Kohtla-Järve, Püssi ja Rakvere tööstusalade juurdepääsuteede  rekonstrueerimist ning Võrumaal Võrukivi tööstusala teede rajamist. Samuti toetati uute tööstusalade loomist Pärnumaal Audru valda ja Ida-Virumaal Vaivara valda. Audru valda Põldeotsa külla rajataval tööstusalal saab toetuse abiga rekonstrueerida elektrikaabliliinid, rajada juurdepääsuteed ja välisvalgustuse ning sadevete-, kanalisatsiooni- ja magevee trassid.

 „Äärmiselt positiivne on, et avalik sektor kohalike omavalitsuste näol peab samuti oluliseks ka omalt poolt panustada piirkonna ettevõtlusesse läbi kvaliteetsete ning kõigi infrastruktuuridega kaetud alade loomise,“ tõdes EASi ettevõtluskeskkonna divisjoni direktor Monica Hankov.

Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetme eesmärgiks on tõsta piirkondade konkurentsivõimet, muutes piirkonnad atraktiivsemaks ettevõtjate, investorite, kvalifitseeritud tööjõu ja külastajate jaoks. Toetust said taotleda kohaliku omavalitsuse üksused, mittetulundusühingud ja sihtasutused.

Infot toetatud projektide kohta saab EASi kodulehelt www.eas.ee.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077