Autor: Siim Sultson • 18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubandusokumentide IT-töötlus jõudsas kasvus

Võrreldes 2008. aastaga kasvatas, Baltikumi suurim kaubandusdokumentide IT-töötleja Telema oma mahte 2009. aastal üle poole, teatab firma.

Eestist pärit Baltikumi suurim EDI operaator Telema AS edastas ja töötles 2009. aasta jooksul 4,1 miljonit dokumenti, mis on 52% rohkem kui 2008. aastal. Läbi Telema vahetatud äridokumendid esindasid 3,4 miljardi euro väärtuses kaubatehinguid. Päevase liikluse maht ületas 10 000 dokumendi piiri esmakordselt augustis 2009.

Üle 80% EDI dokumentide mahust liigub toidu- ja esmatarbekauba sektoris, kuna seal on kõige enam tehinguid. Telema süsteemi kasutavad ka paljud ehitus-, elektroonika-, raamatu- ning muu kaubandusega tegelevad firmad.

Dokumenditüüpidest on jätkuvalt kõige populaarsem saateleht-arve, mille koguarv ületas 2 miljonit. Partneritele edastati üle 1,1 miljoni elektroonilise tellimuse. Lisaks arvetele ja tellimustele vahetati klientide vahel elektrooniliselt tellimuste kinnitusi, müügiaruandeid, pakkumisi, tarnekorraldusi ja mitmeid muid e-dokumente.

2009. aasta lõpuks oli Telema kaudu aktiivses e-dokumendivahetuses 18 500 linki ehk tellija-tarnija partnerlussuhet. 2008. aastaga võrreldes tähendab see üle 64%-list kasvu.

Nii dokumendivahetuse kui ka linkide arvu kasv on enam kui tõenäoliselt seotud keerulise majanduskeskkonnaga. Paljude ettevõtete jaoks on üha olulisem otsida oma tegevuses kuluefektiivsust aja- ja inimressursi kokkuhoius, samuti vigade vältimises.

Kuigi kokku on Telemal kliente kümnest riigist, on tema koduturuks Baltikum. Kõige suurem suhteline kasv tuli 2009. aastal Lätist ja Leedust. Eelmisel aastal lisandusid esimesed kliendid Prantsusmaalt, Poolast, Kreekast ning Hollandist. Aasta lõpus olid käimas läbirääkimised ettevõtetega veel 11 Euroopa riigist.

Telema AS on Baltikumi suurim EDI operaator, kes toetab kaubandusettevõtete tarneahela protsesse IT lahendustega. Telema edastab kaubandusdokumente (tellimused, arved, saatelehed) ja töötleb neid vastavalt ärireeglitele. Telema süsteemis on üle 2500 poe ja üle 750 tarnija, aastas vahetatakse rohkem kui 4,5 miljonit dokumenti. Telema peamised kliendid on Balti riikides, kuid ka Soomes, Poolas, Saksamaal ja Hollandis. Telemas on 20 töötajat. Lisainfo

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077