Autor: Siim Sultson • 17. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolmandasse riiki vedu võib minna kalliks maksma

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni (ERAA) peasekretär Toivo Kuldkepp soovitas olla CEMT-lubadega veol tähelepanelik.

"Neid lube jaotab Euroopa transpordifoorum igale riigile koefitsendi alusel," selgitas ta. Kuna Eesti on euroliidus, siis lube esiotsa vaja polegi.

Samas ühelt poolt saab neid nüüd kasutada vedudel Venemaale, kus vedudel tuleks olla terane, kuna seal maal tahetakse hakata vedusid piirama.

Teiselt poolt on CEMT-luba vajalik ka euroliidus sõitmisel, kui koormas on veoseid, mis mõeldud kolmandatesse riikidesse. Sel juhul tuleb tavaliselt oktoobris-novembris jaotatavate lubade olemasolu osas olla tähelepanelik.

Kannab ju veo eeskirjade rikkumise järel auto arestimise korral koormaga seotud kahjud ikkagi vedaja. Lõpp-tulemusena võib kahju ulatuda 234 000 kroonini.

ERAA soovitusel tasub seoses nende vedudega panna näiteks Euroopas tähele järgmist:

1. Kolmandatesse riikidesse veetava veose vastuvõtmisel ja dokumentide vormistamisel peab autojuhil olema CEMT-veoluba.

2. Selline vedu peab olema teostatud sama vedaja poolt

veose saatjast veose saajani.

3. Juhul kui sellise veose vedu eeldab veose maha või ümberlaadimist teises Euroopa Liidu liikmesriigis, peab CMR-i punktis 3 (täidab veose saatja) olema

näidatud eelpooltoodud veose maha- või ümberlaadimiskoha aadress. Kui sellise veose kohta ei ole vormistatud kauba ekspordi tollideklaratsiooni ja punktis 3 on näidatud vahepealse mahalaadimise kohaaadress, ei ole CEMT-veoloa olemasolu nõutav.

4. Kui eelpooltoodud veose osas on vormistatud kauba ekspordi tollideklaratsioon (vormistatud veose eksport), peab autojuhil CEMT-veoluba olemas olema ka siis, kui veose maha- või ümberlaadimise koht Euroopa

Liidu piires on ette nähtud.

5. Kui Itaalia finantspolitsei tuvastab haagises veose, mis on mõeldud veoks kolmandasse riiki, kontrollivad nad, kas veos on läbinud tollivormistuse või mitte. Kui kontrolli käigus tuvastatakse, et veos on läbinud tollivormistuse

(vormistati veose eksport), kuid autojuhil CEMT-veoluba puudub, loetakse see rahvusvahelise autoveo reeglite rikkumiseks.

6. Rahvusvahelise autoveo reeglite rikkumisega kaasneb Itaalias veoki ja veose arest tähtajaga 3 kuud. Veok ja veos paigutatakse tasulisse, karistuslikku parklasse ja selle eest tuleb tasuda 30 kuni 50 eurot päevas.

Lisaks sellele toimub 3-kuulise arreteerimise tähtaja möödudes kohtuistung, mille käigus otsustatakse, kui suur saab olema rikkumise eest määratav trahv.

Trahvikulud võivad paisuda 15 000 euroni ehk 234 000 kroonini.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077