Autor: Siim Sultson • 14. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kirs-Toiger: vaevalt kütus odavneb

AS Eesti Statoili peadirektor Helle Kirs-Toiger kütusehinna langemist tõenäoliseks ei pea, pigem läheb vastupidi.

Soomlaste hinnangul võib sellel suvel mootorikütuse jaemüügi liitrihind kallineda vähemalt 1,5 krooni. Selleks annaks põhjust edasi kiratsev euroliidu majandus, dollari suhtes nõrk euro, kuid on võimalikud ka muud variandid.

Mis aga ootab ees Eesti autojuhti, selles osas Kirs-Toiger mdagi lubada ei pidanud võimalikuks. Küll aga tundub kütusehinna langemine ebareaalne.

Mis võiksid olla tõusutegurid (EL majanduse käekäik, dollari-euro suhe, toornafta hind + meie aktsiisid)?

"Üldistatult on mootorikütuste jaehinda märkimisväärselt mõjutavaid komponente 3:

1) toote sisseostuhind rahvusvahelistelt turult;

2) valuutakurss USD / EEK (EUR), sest maailmaturul toimub kauplemine USD vääringus;3) tootele kehtestatud maksud: miinimumvarumaks, aktsiisimaks, käibemaks jne.

Muudatus ühes neist komponentidest tingib paratamatult mootorikütuse jaehinna muudatuse Eestis.  Seega mootorikütuste hinna odavnemist oleks põhjust loota olukorras, kus mootorikütuste hinnad (sealhulgas peamine tooraine nafta) maailmaturul odavneks; USD kurss Euro suhtes nõrgeneks ja/või EV valitsus alandaks mootorikütuse aktsiisi, käibemaksu vms.

Paraku ei ole ükski neist stsenaariumitest hetkel tõenäoline - USD tugevnemas EUR suhtes; mootorikütuste sisseostuhinnad on olnud pidevas tõusus alates 2009. aasta algusest ning Eesti riigi eelarvepositsioonid on küll mootorikütuste aktsiisimaksu tõusude (01.07.2009 ning 01.01.2010) tulemusel paranenud, kuid maksumäära alandamine ei oleks realistlik," kõlas vastus.

 

 Kui palju võiks Teie hinnangul kütuse jaemüügi hind sellel suvel tõusta?

Kas ja millal ületab bensiiniliitri hind jaemüügis 20 krooni piiri?

Millal võiks saabuda diislikütuse jaemüügis 20 krooni piir?

Nende küsimuste osas ei ole võimalik otsest vastust anda, sõnas Kirs-Toiger. "Hinna kallinemine eeldab peamiste komponentide hinna või määra suurenemist. Soome turul levivate spekulatsioonide sisu on teadmata. Prognooside tegemise tooraine ning valmistoodete hindade osas eelolevatel perioodidel jätame majandusanalüütikutele. Kavandatavate maksumuudatuste kohta, mis mõjutaksid mootorikütuste hinda tuleks pöörduda Rahandusministeeriumi poole."

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077