Autor: Siim Sultson • 11. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majandus langusest väljumas

Eesti majanduslangus aeglustus jätkuvalt juba kolmandat kvartalit järjest: 2009. aasta III kvartalis oli langus 15,6%, IV kvartalis 9,5%, selle aasta I kvartlis aga 2,3%, teatab Statistikaamet.

Esialgsetel andmetel vähenes Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2010. aasta I kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 2,3%, teatab Statistikaamet.

Majanduslanguse aeglustumine jätkus kolmandat kvartalit järjest, 2009. aasta III kvartalis oli langus eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 15,6%, IV kvartalis 9,5%.

I kvartalis kasvas lisandväärtus põllumajanduses, metsamajanduses, mäetööstuses, töötlevas tööstuses, elektrienergia, gaasi ja veevarustuses ning kinnisvara, rentimise ja äritegevuse tegevusalal. Lisandväärtuse vähenemine aeglustus hulgi- ja jaekaubanduses, hotellide ja restoranide, finantsvahenduse ning veonduse, laonduse ja side tegevusalal.

Tööstussektoris loodud lisandväärtuse vähenemine aeglustus -1%-ni (2009. aasta IV kvartalis oli see -16%), toetudes olulisel määral välisnõudluse kosumisele ning tööstustoodangu ekspordi kasvule. Et sisemajanduse nõudlus oli jätkuvalt nõrk, siis töötleva tööstuse toodangu müük kodumaisele turule vähenes.

Ehituses, mille toodang on samuti suunatud peamiselt kohalikule turule, loodud lisandväärtuse vähenemine süvenes aga veelgi.

SKP vähenemise aeglustumist I kvartalis mõjutas ka 2009. aasta madal võrdlusbaas.

Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP vähenes I kvartalis eelmise aasta IV kvartaliga võrreldes 2,3% (2009. aasta IV kvartalis oli kasv eelmise kvartaliga võrreldes 2,3%).

Käesoleva aasta I kvartaliks oli SKP hinnamõjusid arvestades langenud 2005. aasta I kvartali tasemele.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077