Autor: Siim Sultson • 10. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Märtsis kaubavahetus suurenes

2010. aasta märtsis suurenes kaupade eksport jooksevhindades 17% ning import 27% eelmise aasta märtsiga võrreldes, teatab Statistikaamet.

Märtsis eksporditi Eestist kaupu 9,7 miljardi krooni väärtuses ning imporditi Eestisse 12,4 miljardi krooni eest. Viimati oli nii eksport kui ka import suurem 2008. aasta novembris.

Eksport suurenes 1,4 miljardit krooni ning import 2,6 miljardit krooni eelmise aasta märtsiga võrreldes.

Impordi olulist suurenemist märtsis mõjutasid suuremahulised üksiktehingud. Impordi kasvu tõttu suurenes ka kaubavahetuse puudujääk, mis oli märtsis 2,7 miljardit krooni. Võrreldes eelmise aasta märtsiga kasvas puudujääk ligi kaks korda.

Euroopa Liidu (EL 27) riikidesse eksporditi Eestist kaupu 7,4 miljardi krooni eest, mis moodustas 76% Eesti koguekspordist. Eelmise aasta märtsiga võrreldes kasvas eksport EL riikidesse 22%. Ühendusevälistesse ehk nn kolmandatesse riikidesse eksporditi kaupu 2,4 miljardi krooni väärtuses, mis oli 3% rohkem kui 2009. aasta märtsis.

Euroopa Liidu riikidest imporditi Eestisse kaupu 9,4 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 76% Eesti koguimpordist. Eelmise aasta märtsiga võrreldes suurenes import EL riikidest ligi neljandiku. Väljastpoolt Euroopa Liitu imporditi kaupu 3 miljardi krooni eest, mis on 39% enam kui mullu samal kuul.

Euroopa Liidu riikidega oli kaubavahetuse puudujääk 2,1 miljardit krooni. Kaubavahetuses kolmandate riikidega oli samuti puudujääk, kuna eksport neisse riikidesse oli 0,6 miljardit krooni väiksem kui import.

Veebruariga võrreldes kasvas märtsis eksport 1% ja import 30%. Kaubavahetuse suurenemise üks põhjus oli ka see, et märtsis oli neli tööpäeva rohkem kui veebruaris.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077