Autor: Siim Sultson • 5. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA leidis tanklatest hulga solkkütust

Selle aasta I kvartali reidide ajal tuvastas Maksu- ja Tolliamet (MTA) Eesti tanklastest üle poole miljoni tonni solkkütust, teatas MTA.

I kvartalis kontrollisid tolliametnikud 182 tanklat ja avastasid mittekvaliteetse kütuse müügi 35 juhul. Sellega peatati ligi 650 tonni ebakvaliteetse kütuse müük.

Kokku hoidis Maksu- ja Tolliamet hoidis 2010. aasta I kvartalis tollikontrolli tegevusega ära kokku 122 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile, mis on võrreldav kogu möödunud aastaga ärahoitud kahjuga.

 “I kvartaliga kontrollitegevusega ärahoitud kahju on peaaegu sama suur, kui terve 2009. aasta tulem, mis oli 149 miljonit krooni. Suurim tõus on seotud suurte koguste intellektuaalset omandit rikkuvate kaupade, aktsiisikaupade ning narkootiliste ainete avastustega,” selgitas tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järg.

 Aasta esimese kolme kuuga avastati rekordiliselt palju, 145 681 ühikut, intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa. Sealhulgas oli suurim ühekordne kogus 26. jaanuaril Hiinast Eestisse tollilattu saabunud kaubasaadetis kogukaaluga 15 704 kg, mis sisaldas riideesemeid, jalatseid ja tehnikat. Terve 2009. aasta jooksul avastati kokku 151 563 ühikut intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa.

Seadustele mittevastavate sigarettide avastamised on tänavu esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga samuti kasvanud. 2009. aasta esimese kolme kuuga avastati ligi 1,4 miljonit salasigaretti, tänavu 2,3 miljonit salasigaretti. Võrreldes varasema ajaga on suurenenud sigarettide kogused, mida püütakse salaja üle piiri toimetada. Ühe korraga üritatakse üle piiri tuua 10 000 kuni 35 000 sigaretti, mis on peidetud sõiduki konstruktsioonidesse: sõiduautode rehvidesse, ustesse, esistangedesse ja mujale. Luhamaa piiripunktis on sageli tollieeskirjade rikkujateks Läti Vabariigi kodanikud.

Samas on salaalkoholi kogused vähenenud. Eelmise aasta I kvartalis avastati ligi 5300 liitrit salaalkoholi (teisendatuna absoluutalkoholiks), tänavu 1100 liitrit.

Tollikontrolli üksused avastasid kolme kuuga 35 narkootiliste ainete ja lähteaine salakaubaveo ning omamise juhtumit. Koguseliselt suurim avastus oli Tallinna Vanasadamas, kus Soome suunduva reisija kohvrist leiti 38 770 grammi katataimi, mis sisaldavad  katinooni. Lisaks võib eraldi veel välja tuua juhtumi, kui ühele isikule saabunud erinevatest postipakkidest leiti kokaiini kokku 171, 81 grammi.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077