Autor: Siim Sultson • 5. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasutatud auto uuest popim

Võrreldes aastatagusega, on selle aasta aprillis jõuliselt kasvanud just kasutatud autode arvelevõtmine, uute tulemus on vastupidine, ilmneb Maanteeameti andmetest.

2009. ja 2010. aasta aprillide võrdluses on arvele võetud autode hulgas uusi autosid vähem, kuid kasutatuid tugevalt enam, seda nii kõigi sõidukite kui sõiduautode osas.

Kui 2009. aasta aprillis võeti Eestis arvele 3 187 sõidukit, siis selle aasta aprillis 3 482 sõidukit, mis on 9,3% rohkem. Sealhulgas uute sõidukite arevele võtmised kahanesid tasemelt 1 885 tasemele 1 501 uut sõidukit ehk 20,4%. Kuid kasutatud sõidukite arvelevõtmised kasvasid tasemelt 1302 tasemele 1981 kasutatud sõidukit ehk 52,2%

Sõiduautode segmendis on trendid sarnased. Üldises plaanis aprillide võrdluses kasvas sõiduautode arvele võtmine 9,0% ehk tasemelt 2 093 tasemele 2 282 sõiduautot. Sealhulgas uute sõiduautode arvele võtmine kahanes 26,0% ehk langes tasemelt 1164 tasemele 861 autot. Samas aga kasutatud sõiduautode arvele võtmine kasvas tasemelt 929 tasemele 1421 masinat ehk 53%.

Tegemist on autoturu kui majanduskeskkonna peegli toibumise loomuliku käiguga. Olukorras, kus koos eelmise aastaga said otsa ka uute autode allahindlused, ei jätku inimestel jaksu uusi sõidukeid osta. Küll aga on pidurdunud majanduslanguse ja esimeste toibumismärkide ilmnemise tingimustes inimestel taas tekkinud autoostu julgus - nii jääb ostusoovi väljundiks kasutatud auto.

Seega jätab tarbija uute autode kaubanduse kiratsema ja kasvatab nõudlust just kasutatud autode turul, mis omakorda paisutab müüginumbreid ja hindu. Paralleelselt tuleb siin arvestada ka kevadsessiooni iga-aastast elavdavat mõju. Siiski erinevalt senistest aastatest on uute autode müük aastataguse taustal languses, kuid kasutatud autode müük tugevas tõusus.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077