Autor: Siim Sultson • 28. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti toidueksporti veab  Rakvere Lihakombinaat

Statistikaameti 2009. aasta kinnitamata andmetel eksporditi eelmisel aastal liha ja lihatooteid kokku 758,4 mln krooni eest, veduriks on Rakvere Lihakombinaat.

Rakvere lihakombinaadi käes on 85% Eesti lihatoodete väljaveost.

Eesti Toiduainetööstuse Liit valis oma aastakonverentsil Eesti parimaks eksportööriks Rakvere Lihakombinaadi, kes on eelmisel aastal suurima eksportijana kasvatanud välisturgudele müüdavate toodete mahtu 10%. Eelmisel aastal kasvatas Rakvere Lihakombinaat oma eksporti 14 946-lt tonnilt 16 466 tonnini ning ettevõtte aastane ekspordi kogukäive oli 409 miljonit krooni. Rakvere Lihakombinaadi olulisemateks eksportturgudeks on Läti, Leedu, Venemaa ja Ukraina, millele on lisandunud uute turgudena Soome ja Rootsi.

Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimehe Anne Mere sõnul moodustas 2009. aastal ekspordikäive ettevõtte kogukäibest 29%. „Mul on väga hea meel tõdeda, et vaatamata majanduslangusele oleme siiski suutnud välisturgudel oma ekspordimahte kasvatada. Üheks peamiseks eksportartikliks on viinerid ja seda just Ukraina ning Vene turgudel,“ märkis Mere. „Välisturgudel kasvav nõudlus Eesti toodangu järele näitab, et eestimaised lihatooted on konkurentsivõimelised tänu oma kvaliteedile ja headele maitseomadustele,“ lisas ta.

Rakvere Lihakombinaadi peamised ekspordi artiklid on viinerid, keeduvorstid ja singid. Eestis Aasta lihatoote tiitli võitnud Rakvere toorjuustutäidistega lihapallid on ka juba Soome tarbijate seas populaarsust kogumas ning lähiajal on plaanis antud toode ka Lätis ja Leedus turule tuua.

AS Rakvere Lihakombinaat on suurim kodumaine lihatööstus, mille toodang põhineb peamiselt Eestis kasvatatud lihal. Läbi Ekseko seakasvatussüsteemist, kuhu kuulub Eestis 22 seafarmi, tuleb Rakvere Lihakombinaati aastas 250 000 siga, mis moodustab 2/3 kogu Eestis kasvatatavatest sigade arvust. Kokku  realiseeritakse  Rakvere Lihakombinaadis 70% Eestimaa sigadest ning ligikaudu 50% veistest.

Eesti lihatööstuse turuliider Rakvere Lihakombinaat on ettevõte, kus töötab enam kui 900 inimest ja on seega üks Virumaa suurimaid tööandjaid. Lisaks emaettevõttele AS Rakvere Lihakombinaat kuuluvad  Baltimaade suurimasse lihatööstuskontserni veel lihakasvatusettevõte AS Ekseko, Rigas Miesnieks Lätis ja Klaipedos Maisto Mesos Produktai Leedus.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077