Autor: Siim Sultson • 22. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonian Air saabki Eestile?

Ilmselt lähipäevail läheb riik Estonian Airi ostu otsustavale sirgele, ilmneb Bloombergist. Täna lennufirma ostu arengutest valitsuse istungil ülevaadet andnud majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts on seni jäänud tabamatuks.

Bloombergi vahendusel teatas Parts, et Eesti valitsus võib lähipäevil sõlmida lennufirma senise suuromaniku SAS-ga

kokkuleppe Estonian Airi suurosaluse omandamiseks.

"Ilmselt homme või esmaspäeval sõlmime SAS-ga kavatsuste deklaratsiooni," sõnas Parts," meie seisukoht on alati olnud, et Estonian Air on riigile strateegiline ettevõte ja me oleme valmis selle suurosalust üle võtma."

Eelmise aasta detsembris alustas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium SAS-ga läbirääkimisi Estonian Airi 49%-se osaluse ostuks. Toona teatas SAS, et müüb oma välismaised üksused, sest nii saab paremini keskenduda Põhjala regioonile. Praegu kuulub lennufirmast Eesti riigile 34% ja kohalikule investeerimispangale AS Cresco 17%.

Kuue lennukiga opereeriv Estonian Air on viimasel kolmel aastal kandnud kahjusid ja vajab ellujäämiseks tugevat partnerit, sõnas detsembris Estonian Airi president Andrus Aljas.

Riigi valitsus ei ole rahul ettevõtte senise toimimisega ja soovib Eestile paremaid lennuühendusi teiste Euroopa linnadega, teatas detsembris peaminister Andrus Ansip.

Seni on Estonian Airil otseliinid 20 Euroopa linna.

 

 

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on riik valmis lisama lennuettevõttesse Estonian Air kapitali ja võtma seeläbi ettevõttes enamuskontrolli, teatas omakorda ERR.

"Me oleme olnud nendes läbirääkimistes selle positsiooniga, et meil on valmisolek olnud lisada vajalikku kapitali ja ka niimoodi, et võtta selles ettevõttes enamuskontroll ja tõenäoliselt need asjad niimoodi ka päädivad," rääkis minister.

Eraldi teema on Partsi sõnul olnud Estonian Airi kokkulepped osaliselt uute lennukite toomiseks oma lennukiparki, ka Kanada asukohaga ettevõtet Bombardier. "Oleme saanud kokkulepped, et ostutehing Estonian Airi poolt pärast kapitalimjuudatuste järel saaks lõpule viia."

Majandusminister lisas, et vajalikud kapitalimuutused ja muutused omanike ringis peaksid saama lõpule viidud juuni lõpuks. "Sõltuvalt kapitalivajaduse suurusest vajame me tõenäoliselt riigikogu aktsepti läbi riigieelarve muudatuse."

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077