Autor: Siim Sultson • 12. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taksojuhid jäid Tallinnale alla

Tallinna Halduskohus otsustas jätta rahuldamata taksojuhtide kaebused, millega taotleti taksoteenuse osutamist reguleerivate linnavalitsuse korralduste tühistamist või õigusvastaseks tunnistamist.

Kaebused esitanud MTÜ Eesti Taksojuhtide Liit esindajad Toivo Kadu ja Lembit Poolak vaidlustasid taksopeatuste rendile andmise ning taotlesid taksopeatuste rendile andmist käsitleva linnavalitsuse korralduse tühistamist.

Halduskohtu hinnangul on alusetud kaebajate väited, et vaidlustatud haldusaktid on motiveerimata. “Mõlema korralduse preambulis on loetletud eesmärgid, mida soovitakse enampakkumistega saavutada, üksikasjalikumad selgitused on pikalt ja põhjalikult kirjas korralduste lisaks olevates seletuskirjades, millele on viidatud ka korralduste preambulis.“

Alusetu on ka kaebajate nõudmine, et vastustaja pidanuks taksojuhte kõnealustest korraldustest intensiivsemalt teavitama, saates taksojuhte esindavatele MTÜ-dele korraldused ja seletuskirjad.“

Kohtotsuses tõdetakse, et Tallinna linnal on õigus linnale kuuluval maal taksopeatusi luua ja neid avaliku kirjaliku enampakkumise korras parima pakkumise teinud eraõiguslikule isikule üürile anda.

Kohtu hinnangul on kõik vaidlustatud korraldustes üles loetud eesmärgid põhjendatud ja mõistlikud ning valitud meede (taksopeatuste üürileandmine korraldustes ettenähtud tingimustel) on sobiv ja vajalik abinõu nimetatud eesmärkide saavutamiseks.

„Viivitamine Tallinna kesklinna taksoteeninduses pikemat aega eksisteerivate üldteadaolevate probleemide lahendamisega üksnes süvendaks neid, kahjustades samal ajal Tallinna linna ja kogu Eesti riigi mainet (välis)turistide silmis,“ seisab kohtuotsuses. Taksopeatuste rendile andmisega  pole kohtu hinnangul vaba konkurentsi ja tarbijate õigust taksoteenuse osutajat vabalt valida kahjustatud.

„Kuna kahe taksopeatuse väljaüürimisele lisaks jääb kesklinna piirkonnas alles 30 avalikult kasutatavat taksopeatust, on vaidlustatud haldusaktidega põhjustatav riive võrdsuspõhiõigusele ja ettevõtlusvabadusele vähe intensiivne ning piirangu eesmärgid, mida soovitakse saavutada, on kaalukamad,“ tõdetakse kohtuotsuses.

Kohus jõudis seisukohale, et vaidlustatud korraldustega kehtestatud piirangud on proportsionaalsed ja põhiseadusega kooskõlas.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077