Autor: Siim Sultson • 26. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts: Piirkonna gaasiterminal nõuab pingutamist

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul tooks Paldiskisse kerkiv Soomest Leeduni energiaturgu ühendav vedelgaasiterminal Eestisse raha, töökohti, energiakindlust ja õiglast hinda.

"Ma ei tea - seda ei saa välistada ega kinnitada, kas see terminal siia jõuab. Kuid see on valitsuse soov, et see veeldatud maagaasi terminal, mis hõlmab Baltiriikide ja Soome energiaturgu, tuleks meile, see tooks investeeringuid," kostis Parts piirkondliku veeldatud maagaasi terminali rajamise seisu kohta. "Kui pingutame, siis saaksime selle terminali küll," uskus ta eestlaste võimesse õnn meie õuele meelitada.

 Partsi seletusel käib seni LNG (veeldatud maagaasi) töörühma arutelu liikmesriikide vahel, kuhu, mida ja kuidas.Tegemist on Euroopa Komisjoni poolt heakskiidetud programmiga BEMIP (Balti energiaturu ühendamise plaan), mille eesmärk on tagada energia, sh elektri ja gaasi, varustuskindlus piirkonnas ning integreerida Leedu, Läti, Eesti ja Soome gaasivõrgud.

Kui terminal peakski Eestisse tulema, siis oleks meil olemas alternatiivne gaasiallikas. Nii tekiks suurem varustuskindlus, saaks tuge energeetika pikaajaline arendamine, tuleksid investeeringud, loodaks juurde uusi töökohti.

"Meie pikem soov on, et tekiks reaalselt toimiv Põhjamaade energeetikaturg," sõnastas Parts riigi kindla soovi.

Nö Soomest Leeduni piirkondlik LNG-terminal pakuks peale alternatiivse gaasivarustuse ja varustuskindluse ka muutusi hinna osas.

"Praegu õigupoolest Eestis gaasipakkumiste osas konkurentsialge puudub. Kuid LNG terminal tooks konkurentsi ja õiglasemad hinnad. Lisaks loomulikult oleks see hea investeering Eestisse," tõdes minister.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077