Autor: Siim Sultson • 10. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sakslastelt tagasi saadud bussifirma jõudis kasumisse

Eelmise aasta juunis sakslastelt bussifirma MootorReisi Grupp tagasi saanud Hugo Osula viis oma lemmiku ligi 7 miljonilisse kasumisse.

"Tahtsin ammu olla 100% omanik," teatas südamepõhjast firma omanik Hugo Osula. "Ma poleks ostnud, kui poleks firmasse uskunud."

Ostuni, mille summa ta ikkagi otsustas jätta enda teada, viis üldine majanduse madalseis, sellest tulenev firma seis, odavam hind ja ka välisinvestorite huvi jahtumine. Osula sõnul tegid senised omanikud, kauged ja kõrged välismaalased, õige otsuse, kuid eestlased nägid firmas tulevikku. "Tegelikult on see üldine välisinvestorite probleem, et nad ei taju, mis siin turul toimub. Nägin ise näiteks strateegilist edu selles, et luua tugev rahvusvaheline ettevõtte koos Vene suunaga," selgitas ta.

"Noh, ja eks teisel poolel olid senised ootused ülehinnatud ja neil oli ka raha vaja...," osutas ta ka müüja muredele.

Osula seletusel jõuti muidu kahel eelneval aastal kahjumis vaevelnud firmas kasumisse viimase paari aasta jooksul toimunud struktuurimuutuste kaudu. "Need on tänaseks lõppjärgus ja eesmärgid olid õiged," arutles ta.

1994. aastal, kui firma sai asutatud, kulus Osula meenutusel selle käivitamiseks 3-4 kuud. Kuid siis selgus, et ilma tugeva Euroopa partnerita sellest firmast rahvusvahelise tegijana asja ei saa. Nii saadigi endale juba samal aastal suurosanikuks Deutsche Bahni tütarfirma DB Touring GmbH. Tagasiostu mõtteid veeretas Osula juba 2002. aastal, kuid siis ei saanud sellest veel asja. "Mul polnud siis selleks raha," nentis ta.

Täna teatas firma, et Lux Expressi kaubamärki kasutav MootorReisi Grupi liinitulud kasvasid 2009. aastal 22% võrreldes eelneva perioodiga. Tulud küündisid 110 miljoni kroonini. 2008. aastal oli see näitaja 90,2 miljonit krooni.

Aastal 2009 vedasid Grupi ettevõtted 386 000 reisijat, mis on 18% enam kui aasta varem. Aastal 2008 oli reisijaid 327120.

Grupi mitteauditeeritud kasum moodustas 3,2 miljonit krooni. Kasum jooksvast majandustegevusest moodustas 6,6 miljonit krooni. Kahel eelneval aastal teenis MootorReisi Grupp kahjumit, mis oli valdavalt seotud ärimudeli ümberkorraldustest tulenevate ühekordsete kulude ja uutele turgudele sisenemisest tulenevate käivituskuludega.

Eriti jõuline areng toimus Lux Express liinide osas, kus aasta jooksul reisijate arv kahekordistus, jõudes 2009. aastal enam kui 160 000 reisijani. 2010. aastal jätkub protsess, mille käigus Lux Express toote osakaal MootorReisi Grupi liinivõrgus suureneb. Tänavuse aasta esimesel poolaastal lisandub Lux Express bussiparki 4 uut bussi, jõudes kokku 14 bussini. 

“Ettevõtte investeeringud uutesse bussidesse ja liinidesse ning keskendumine tootearendusele ja kvaliteedile tõi eelmisel aastal kaasa märkimisväärse reisijate kasvu kõikidel peamistel liinidel. Kõigil meie põhiturgudel valitsev majanduskriis ei mõjutanud kokkuvõttes Grupi tegevust märkimisväärselt ning pigem võib näha kriisis ehk isegi positiivset efekti, teadvustamaks bussitransporti kui kvaliteetset, samas kuluefektiivset reisimismoodust regioonisisestel liinidel,” kommenteeris Hannes Saarpuu, MootorReisi AS juhatuse esimees.

Saarpuu sõnul väärib erilist märkimist just äriklientide aina suurem osakaal ettevõtte Lux Express bussides, kus lisaks heale klienditeenindusele saavad kliendid kasutada traadita internetiühendust, lugeda värskeid ajalehti ja nautida meediaprogrammi. Otsemüük äriklientidele kasvas aastaga enam kui 3 korda, jõudes 2009. aasta lõpuks ligi 10%-ni kogumüügist. Äriklientidele mõeldes käivitas ettevõtte aasta lõpus koos airBalticuga ka ühise lojaalsusprogrammi – BalticMiles -, milles osalevad partneritena ka Reval Hotelsi hotellikett ja mitmed teised juhtivad Baltikumi ettevõtted.

 Eurolines Lux Express kaubamärgi all tegelevad rahvusvaheliste regulaarbussiliinide opereerimisega MootorReisi AS ja selle tütarettevõtted. Ettevõttel on ligi 50 kaasaegset turismibussi. Lux Express bussid opereerivad liinidel Tallinn-Riia,Tallinn-St.Petersburg, Riia-Vilnius, Riia-Klaipeda. Lux Express püsikliendiprogrammiks on BalticMiles, mida opereeritakse koostöös juhtivate teenindusettevõtetega Baltikumis nagu näiteks AirBaltic, Reval Hotels jt. 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077