Autor: Siim Sultson • 26. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaale eksport nüüd lihtsam

Venemaa tegi eksporttoodete nõuetele vastavuse tõendamise Balti riikidele lihtsamaks - juba kaks nädalat pääsevad näiteks toidu- ja parfüümitootjad sertifikaadi asemel deklaratsiooniga, teatab Toodangu Sertifitseerimise Agentuur.

 Alates 14. veebruarist 2010 jõustusid Venemaal seadusemuudatused, mis puudutavad Vene Föderatsiooni territooriumile veetud toodete nõuetele vastavuse tõendamist. Osa tootegruppide puhul lubab uus määrus asendada kohustusliku vastavussertifikaadi vastavusdeklaratsiooniga. 

 „Täna peab eksportija oma toodete „inventuuri“ läbi viima ja leidma, mis tõendamise vorm on kasutusel konkreetselt tema toodete puhul“,  sõnas ettevõtte Intertest ja Toodangu Sertifitseerimise Agentuuri peadirektor Nonna Uzolinya.

„Balti riikide eksportijad saavad nüüdsest esitada tollile vastavusdeklaratsiooni, mis on registreeritud Toodangu Sertifitseerimise Agentuuris.“  

 Nonna Uzolinya sõnul on tekitanud muudatused toodete nõuetele vastavuse tõendamise seaduses Balti riikide eksportijate seas segadust.

„Nagu ikka, on uuendused alguses segadusttekitavad. Kuid nüüd, kus kaks nädalat on uue määruse kehtimahakkamisest möödas, võime öelda, et skeem on muutunud lihtsamaks. See annab ettevõtjatele uusi võimalusi, et kiiremini ja ilma tõrgeteta viia oma toodangut Venemaale. Näiteks pidid toidu- ja parfüümitootjad varem kaupade Venemaale eksportimiseks taotlema vastavussertifikaadi, nüüd aga piisab vastavusdeklaratsiooni olemasolust,“ rääkis Nonna Uzolinya.

 Vastavusdeklaratsioon on kirjalik kinnitus, et toode vastab sellele õigusaktiga esitatud nõuetele. Vastavusdeklaratsioon omab juriidilist jõudu võrdselt vastavussertifikaadiga ja annab õiguse tootele vastavusmärgi paigaldada. Vastavusdeklaratsiooni võib kontrollida ja registreerida ainult sertifitseerimisasutus. 

 Toodangu Sertifitseerimise Agentuur on ettevõtte Rostest (www.rostest.eu)ametlik esindaja Läti ja Euroopa territooriumil. Toodangu Sertifitseerimise Agentuur tegeleb vastavusdeklaratsiooni registreerimisega ja väljastab süsteemi Gost R vastavussertifikaate, mis vastavad Vene Föderatsiooni õigusaktidele ja normidele.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077