Autor: Siim Sultson • 26. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Murruste: Ameerikanurga Logistikapargil kliente küll

Tartu maantee ja ringtee nurgal hiiglaslikku üllatusprojekti vedava Helios Süda Maja AS juhataja Veiko Murruste sõnul on logistikapargi huvilised ju suurkliendid.

"See on üsnagi reaalne, et logistikapargi ehitus sellel aastal käivitub. On ju näha, et suurklientide nõudlus on rahuldamata," ei näinud Murruste hiidarenduse käimasaamises küsimust.

Samas pole tema tunnistusel Eestis suurkliente palju, kuid neil kõigil on ju laod üle linna killustatud ja tihti olemasolevad laopinnad väikseks jäänud. "Läbirääkimised on käimas," lisas ta saladuslikult.

"Praegu, kus majandusolukord on nagu ta on, tuleb uurida kulude poolt: ladude konsolideerimine ja koondamine aitab kulusid kokku hoida," põhjendas ta Ameerikanurga Logistikapargi eeliseid. "Näiteks turul laiemalt on klient, kellel on vaja laopinda suurusega 35 000 ruutmeetrit ja 8-hektarilist krunti, kuid sellist vakantsi olemasolevatest pakkumistest ei leia," osutas Murruste tõigale, et suurkliendil on kitsas ja turg on pigem keskmise ja väiksema kliendi päralt.

Kes on need suurkliendid?

"Ma ei tahaks nimesid nimetada...," jäi juhataja esiotsa ebalema, kuid lisas kindlamalt, "sihtgrupid on eelkõige suuremad kaubandusketid."

Kas näiteks toidukaubandusketid?

"Jah, eelkõige toidukaubandusketid... Praktiliselt ühelgi neist pole normaalseid ladusid. Nende laod on laiali. Liskas on neil kehvas seisus bürood. Nüüd aga saaks büroo ja lao liita, koondada ühte kohta," arutles ta. "Kuid, jah, logistikaettevõtetel on küll vakants märkimisväärne, aga meie kliendid on eelkõige kaupmehed" lisas ta siis.

Kust tulevad niivõrd suure ettevõtmise jaoks rahad?

"Finantsideks on valdavalt laenukapital, ka juhtivad Eesti pangad on huvitatud finantseerimisest," kostis ta.

Millal saab arendus valmis?

"Olles realistid, kulub selleks 10 aastat, kui see on täiesti valmis. Teeme seda parki etappide kaupa."

Kas ületee naaber Jüri Tehnopark on konkurendiks?

"Niivõrd-kuivõrd, sest see on pigem keskmistele ja väikestele klientidele. Meil on ju ka arhitektuuriline lahendus, pluss kõik vajalikud tugiteenused, näiteks toitlustus, hotellid, motellid, kütusetankla, autopesula. Jüri Tehnopargist on küsitud, kas meil tulevb toitlustus ka - neil ju see puudub," kiitis Murruste hiidarendust. Vähe sellest, "....lahendame ka ühiskondliku transpordi ära. Paljudel parkidel see ju praktiliselt puudub."

"Seega Ameerikanurga Logistikapark ei saa  esiteks olla monofunktsionaalne ja teiseks ilma terviklahenduseta - hotellid, toitlustus jne - see tööle ei hakka. Need on siis kahetärnihotellid, motellid, külalistemajad..., no rekkajuhtidele näiteks," täpsustas Murruste.

"Kes on arhitekt?

"Seni on  pargile tehtud ühe inglise büroo poolt vaid ruumiline kontseptsioon...," viitas ta kompleksi täpsema arhitektuurse pale, vast isegi kindla projekteerija, puudumisele.

Ameerikanurga logistikapark plaanitakse rajada Jüri lähedale kaubanduspinnaga üle 110 000 m² ning logistikapinnaga 185 000 m². Park tervikuna peaks hõlmama maad suurusega 85 hektarit.

Tulevane park asub 12 kilomeetri kaugusel Tallinna kesklinnast. Samuti on sealt 9 kilomeetrit lennujaama, Tallinna Vanasadamasse 15 kilomeetrit, Muuga Sadamasse 21 kilomeetrit. Naabriks üle Tartu maantee Jüri Tehnopark.

 

 

 

 

 

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077