Autor: Siim Sultson • 26. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis veerand arveist e-arved

Eestis on e-arvete maht viie aastaga kerkinud neljakordseks, teatab Itella Information AS. 

Viie tegutsemisaasta jooksul on e-arvete portaal www.arved.ee  mänginud olulist rolli e-arvete osakaalu tõstmisel 25%-ni kõigist Eestis saadetavatest arvetest. Näiteks portaali www.arved.ee  kaudu on selle aja jooksul saadetud 12 miljonit e-arvet.

www.arved.ee on viie tegutsemisaastaga suurendanud eestlaste teadlikkust e-arvete mugavusest ja keskkonnasäästlikkusest ning seeläbi tõstnud e-arvete populaarsust. 

„Kui 2004. aastal moodustasid kõigist tarbijaile saadetavatest arvetest e-arved 4,5%, siis täna on e-arvete osakaal Eestis 25%. Euroopas oleme antud protsendiga esikohal,“ sõnas Itella Information AS-i tegevdirektor Ahti Allikas. 

www.arved.ee kaudu saab tellida ligi 40 ettevõtte arveid, kelle seas on valdav osa Eesti suurimatest arvete saatjatest: pangad, telekomiettevõtted, energia- ja muud infrastruktuuriettevõtted, kommunaalettevõtted, teenindusettevõtted jne.

„Igakuiselt saadetakse arved.ee info põhjal välja ca 300 000 e-arvet,“ ütles Itella Information AS-i e-teenuste tootejuht Andres Lilleste. „Viie tegutsemisaasta jooksul on www.arved.ee portaali kaudu saadetud kokku 12 miljoni e-arvet, mis tähendab üle 160 tonni paberi ja umbes 3890 puu säästmist,“ lisas Lilleste.

Klientidele on e-arve mugavam, keskkonna- ja ajasäästlikum kui paberarve.

„Kõige mugavam on tellida kõik oma arved netipanka, sest see on turvaline ja töökindel, eeltäidetud maksekorraldust on mugav tasuda, arvete arhiveerimine ühes kohas on tagatud,“ ütles Lilleste.

Allika sõnul ei ole tegemist kasumit taotleva ettevõtmisega. Portaali eesmärk on muuta arveldamine mugavamaks ja säästa keskkonda.

„Portaal on mugav töövahend ja infoallikas kõikidele arvete saajatele, meie noorim registreeruja on 5-aastane, vanim 90-aastane, liitujate keskmine vanus on 40,” ütles Allikas. „Meie partneritele on aga e-arveldus majanduslikult kindlasti tulus, sest võrrelduna paberarvega on ühe e-arve saatmiskulud enam kui poole väiksemad,“ lisas Allikas.

E-arvete portaal www.arved.ee käivitati 21. veebruaril 2005. aastal Itella Information AS-i, viie Eesti suurima panga ja kahekümne lõpptarbijaile arveid saatva suurettevõtte koostöös. Portaali vahendusel saavad eraisikud ja ettevõtted kiirelt ja mugavalt vahetada paberarved elektroonilisteks, e-arveid tasuta tellida, muuta või tühistada. Portaali idee seisneb selles, et iga portaaliga liituja saab mõne hiireklikiga tellida kõik oma e-arved ühte kohta. E-arvete tellimiseks on inimesel vajalik end kõigest autoriseerida ID kaardi abil või internetipankade vahendusel ning valida kanal, kuhu e-arveid soovitakse saada. E-arveid on võimalik tellida nii e-posti aadressile kui ka internetipankadesse. E-arvete tellimine on tasuta. Lisaks eestikeelsele portaalile töötavad ka vene- ja ingliskeelne portaal.

Eesti eeskujul on sarnased e-arvete portaalid käivitatud ka mujal Baltikumis. Lätis: www.rekini.lv  ja Leedus: www.epay.lt

Itella Information AS (asut. 1997) on Eesti informatsioonilogistika teenuseid pakkuv ettevõte, mis käsitleb aastas üle 25 miljoni arve. Teenuste hulka kuuluvad e-arved ja otsekorraldusteenused koostöös suurimate Eesti pankadega, arvete trükk, ümbrikustamine, dokumentide elektrooniline arhiveerimine ja muud massarveldusteks vajalikud teenused.

Itella Information AS kuulub Itella Gruppi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077