Autor: Siim Sultson • 18. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Takso parkimise piiramine põhiseadusvastane

Õiguskantsler Indrek Teder saatis eile Tallinna Volikogule märgukirja palvega lasta taksodel parkida ka väljaspool taksopeatusi ja viia taksoveo eeskiri põhiseadusega kooskõlla, ilmneb õiguskantsleri kodulehelt.

"Õiguskantsler Indrek Teder on seisukohal, et Tallinna Linnavolikogu määrusega kehtestatud taksoveo eeskirjas taksodele sätestatud keeld parkida väljaspool taksopeatust ületab seaduse volitusnormis antud eesmärki ning on seetõttu põhiseadusega vastuolus," seisab õiguskantsleri kodulehel.

Seetõttu saatis Indrek Teder eile Tallinna Linnavolikogule märgukirja palvega viia taksoveo eeskiri põhiseadusega kooskõlla.

"Põhiseadus sätestab, et isikul on õigus valida tegevusala, elukutset ja töökohta (PS §29). Samuti sätestab põhiseadus ettevõtlusvabaduse (PS § 31).

Põhiseaduses sätestatud õigusi ja vabadusi võib piirata, kui selleks on seaduses antud volitusnorm ning kui piirang on põhjendatud ja vastab eesmärgile. Seega kui põhiõigusi piirab seadusandjast alamalseisev organ, näiteks Tallinna Linnavolikogu, vajab ta selleks seaduses antud volitusnormi ning ei tohi ületada volitusnormi eesmärki, sisu ja ulatust," paneb teade vahekorrad paika. 

Tallinn on taksoveo eeskirjas sätestatud parkimiskeelu alusena viidanud tarbijakaitseseaduse, ühistranspordiseaduse ning majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse normidele, mis õiguskantsleri hinnangul ei anna linnale volitust taksode parkimiskeelu kehtestamiseks.

Küll aga leiab õiguskantsler, et linnavolikogule võib liiklusseadusest tuleneda volitus määrusega parkimisreeglite kehtestamiseks (LS § 50). Kuid liiklusseaduses antud volitusnorm sätestab parkimisreeglite kehtestamiseks selgepiirilise eesmärgi. Omavalitsus võib parkimiskorraldust reguleerida eesmärgiga tagada liikluse sujuvus ja ohutus ning vältida, et mootorsõidukite müra ja heitgaas ei häiriks linnaelanikke, seisab teates

"Tallinna Linnavolikogu on taksode väljaspool nõuetekohaselt tähistatud taksopeatusi parkimise keelu kehtestamisega lisaks liikluse sujuvuse ja ohutuse eesmärgile sisuliselt silmas pidanud ka teisi eesmärke: eesmärki reguleerida taksoturul tegutsevate ettevõtjate arvu ja nende tööpiirkondi ning eesmärki saada tasulistel parkimisaladel suuremat parkimistulu, mida tasulisel parkimisalal kliente ootavad taksod vähendaksid. Kehtivad seadused ei luba aga Tallinnal sellistel eesmärkidel taksondusvaldkonnas tegutseda.

Indrek Teder leiab, et arvestades Tallinna Linnavolikogu poolt kehtestatud meetme mõju taksojuhtidele, ei saa seda selle kehtestamise lubatava eesmärgi – tagada liikluse sujuvus ja ohutus - suhtes pidada proportsionaalseks. Seetõttu on Tallinna taksoveo eeskirjas sätestatud keeld parkida taksot väljaspool taksopeatust Indrek Tederi hinnangul põhiseadusega vastuolus ning rikub taksojuhtide õigust vabalt valida tegevusala ja elukutset ning ettevõtlusvabadust," osutas teade vabaduse kahjustatusele Tallinnas.

Õiguskantsler menetles küsimust Tallinnas tegutsevate taksojuhtide avalduse alusel, kes muuhulgas palusid kontrollida Tallinna Linnavolikogu 3.mai 2005 määruse „Taksoveoloa ja sõidukikaardi andmise korra ning taksoveo eeskirja kehtestamine“ põhiseadusele vastavust osas, milles eeskiri sätestab, et taksojuhil on keelatud parkida taksot väljaspool nõuetekohaselt tähistatud taksopeatust.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077