Autor: Siim Sultson • 1. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veofirmad: poole aasta pärast kindlalt parem

Ehkki seis turul pole kiita, ennustavad veofirmad olukorra paranemist, ilmneb Konjuktuuriiinstituudi transpordibaromeetrist.

Transpordisektori kindlustunde indikaator püsib madalal (jaanuaris –17). Igal neljandal transpordiettevõttel vähenes müük (saldo –14).

Järgneval kolmel kuul 36% firmade nõudlus väheneb (saldo –24). Neljandik ettevõtetest tõstab teenuste hindu.

Transpordiettevõtete hinnangul on ärikonjunktuur 6 kuu pärast parem (konjunktuuri saldo jaanuaris +14). Iga kolme kuu tagant mõõdetav ärikonjuktuuri indikaator oli jaanuaris viimase aasta parim. Võrdluseks: 2009. aasta jaanuaris oli see näitaja -49, aprillis -45, juulis -27 ja oktoobris +10. Teisisõnu, 2009. aasta jaanuaris oli tuntav lisaks sesoonsele madalseisule ka majandussurutisest tulenev šokk, mis aja edenedes hakkas tasapisi hajuma.

Sarnast rada pidi kulges ka igakuise hinnangu andmine nõudlusele 3 viimase kuu jooklsul ja nõudlusele järgneva kolme kuu jooksul.

Neist esimese aastalõikeline madalseis oli veebruaris 2009 (-92), kerkides kuni suve alguseni (juuni, -23) ja langedes augustiks tasemele -46. Edasi algas näitaja kerkimine, tipp saabus novembris (+8), nüüdseks on see näitaja nivelleerunud tasemele -14.

Neist teise näitaja puhul saabus eelmisel aastal sujuvalt süvik juulis (-62), tipp aga septembris (+13), detsembris oli see näitaja -48, jaanuaris 2010 aga -24.

Üldine teenindussektori kindlustunde indikaator püsib miinuspoolel (jaanuaris –13, detsembris –14). Teenuste müügi vähenemisest informeeris jaanuaris kolmandik ettevõtteid. Pea sama paljude ettevõtete müük samal ajal kasvas (saldo –6). Müük suurenes infotehnoloogia, restoranide, kinnisvara ja reklaami sektorites.

Üle poole autorendi- ja turismifirmade, hotellide ning jäätmekäitlemise ettevõtete teenuste müükvähenes. Ettevõtete kindlustunnet tõstab mõnevõrra eelseisva 3 kuu nõudluse paremad väljavaated.

Üle kolmandiku ettevõtete hinnangul on teenindussektori ärikonjunktuur 6 kuu pärast soodsam (konjunktuuri saldo jaanuaris +19, oktoobris –1).

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077