Autor: Siim Sultson • 1. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Select Oil kahtlustab kambakat

Select Oili tegevjuht Toomas Hurt kahtlustab Aseri sadama teemalises vaidluses pankrotihaldur Terje Eipre kokkumängu T.R. Tamme autoga.

"Taotlesin minu kaasamist protsessi menetlusosalisena koos pankrotihalduriga. Olin korduvalt

pöördunud pankrotihaldur Terje Eipre poole ja küsinud temalt luba osalemiseks tsiviilasja nr 2-08-89232 lahendamisel menetlusosalina," kutris Hurt edutute katsete üle nii varem kui ka neljapäevasel kohtuprotsessil

Seda kinnitavad tema sõnul taotlusele lisatud pooltpankroti haldurile saadetud e-kirjad, mis halduri poolt jäid aga sisulise vastuseta, selgitab Hurt.

"Taotluses põhjendasin enda kaasamise vajadust  menetlusosalisena sellega, et pankrotihaldur Terje Eipre ei ole teadlik konkreetsetest faktidest ja asjaoludest, miks Select Oil NV OÜ taganes vaidluse all olevast hoonestusõiguse ostu ja müügi lepingust. Pankrotihaldur Terje Eipre ei ole küsinud minult ühtegi selgitust või seisukohta Select Oil NV OÜ poolt AS-le Kalotex saadetud kirjade kohta. Pankrotihaldur on küsinud vaid nimetatud kirjade originaale, mida ei ole ja ei saagi olla minu valduses, kuna kogu Select Oil NV dokumentatsioon on haldurile üle antud," tõdes tegevjuht.

"Olen vahetult ja isiklikult osalenud nõupidamistel ja kokkusaamistel, mis eelnesid vaidlusaluse hoonestusõiguse ostu ja müügi lepingu sõlmimisele, mis järgnesid nimetatud lepingu sõlmimisele. Samuti olen osalenud vahetult nõupidamistel, kus AS Kalotex ja T.R Tamme Auto OÜ esindajad nõudsid, et Select Oil NV OÜ ostaks AS-ilt Kalotex ära kogu sadama kinnistu jne. Poolte võrdse kohtlemise põhimõtte kohaselt ei saa pankrotihaldur teada ja selgitada kõiki tsiviilasjas tähtsust omavaid asjaolusid, mistõttu  minu osalemine kohtuistungil menetlusosalisena on vajalik ja põhjendatud, avaldas Hurt nördimust. 

Taotluses palus Hurt  enda sõnul samuti tunnistajate kaasamist, kes saaksid anda olulisi ütlusi seoses AS-ga Kalotex peetud läbirääkimiste ja kirjavahetuse kohta.

"Taotlusele oli lisatud tõendina eksperthinnang, millest järeldub, et hoonestusõiguse lepingut sõlmides esitas Tamme Auto teadlikul valeandmeid Aseri Sadama ja lepingu objekti kohta. Tamme Auto lõi varalise kasu saamise eesmärgil tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse, selleks et kallutada Select Oil NV-d sõlmima nimetatud hoonestusõiguse lepingut. Kirjeldatud fakti alusel on Ida Prefektuuri poolt alustatud 26.01.2010 kriminaalmenetlus OÜ Tamme Auto juhatuse liikme Toomas Tamme suhtes," kõlasid rasked süüdistused.

"Minu taotlus oli arutlusel eilsel (28. jaanuari - toim) kohtuistungil. Minu kaasamisele menetlusosalisena ja minu poolt esitatud tõenditele ning tunnistajate kaasamisele vaidlesid vastu nii Tamme Auto esindaja vandeadvokaat Mikk Lõhmus kui pankrotihaldur ja vandeadvokaat Terje Eipre, kes on protsessis Select Oil NV seaduslik esindaja. Kohus ei rahuldanud minu taotlust. Edastasin kõik taotlusele lisatud tõendid ja tunnistajate nimed pankroti haldurle. Jääb vaid loota, et ta kasutab neid nii Select Oil NV kui ka kõigi võlausaldajate huve silmas pidades. Paraku annavad pankrotimenetluses toimunud sündmused alust kahtlusteks, et see ei pruugi nii minna," kahtlustas Hurt Select Oilile tehtavat kambakat.

2006. aastal müüs T.R. Tamme Auto  poolelioleva Aseri sadama Select Oil NV-le hinnaga 63 miljonit krooni. Pool sellest summast tasuti kohe, ülejäänu on siiani maksmata. Pankrotis Select Oil NV võlausaldajate nimekirjas on ka Kivõli Keemiatööstuse emafirma T.R. Tamme Auto, kes tahab saada puuduolevad  31,6 miljoni krooni. Teisalt aga selgus Select Oili pankrotimenetluse käigus, et see sadam on tegelikult väärt 2-2,5 mln kr. Seega tunneb Select Oil, et teda on tüssatud ja nüüd kohtus nõuabki tagasi juba makstud summa poolt (31 293 200 kr).

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077