Autor: Siim Sultson • 11. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Danske: ärkav kaubavedu lähikuudel raugemas

Vahepeal edukalt kosunud Euroopa kaubavedu on hakanud taas soikuma: oktoobri päris vilgas kaubavedu muutub aastavahetuseks üsna uniseks, ilmneb Danske Banki koostatud Euroopa kaubaveo indeksi küsitlusest.

Indeksiküsitluse 100 punktisel skaalal oli oktoobris tegelik indeks selle aasta kõrgeim ehk 73, kuid novembriks oli langenud 66-le, mis oli sarnane saavutus septembriga.

Novembris oli oodatav indeks 77, kuid tegelik indeks oli 73. Vahe oodatava ja

tegeliku indeksi vahel oli 4 punkti oodatava kahjuks.  Novembriks suurenes sama vahe 9 punktini: oodatav oli 75, kuid tegelik oli 66. Detsembriks ootab Danske Bank indeksiks 69 ja jaanuariks vaid 54.

Selle aasta madalim indeks oli veebruaris ehk 28. Samas, kui märtsiks oodati indeksiks 40, oli tegelik näit 46. Oodatav ja tegelik indeks kattusid sel aastal kahel korral: mais ja augustis. Siis olid vastavad kattuvad näitajad 59 ja 50.

Danske Banki hinnangul jätkab kaubaveo valdkonna taastumine raugemist. Selle madalpunkt peaks saabuma 2010. aasta algul, kuid see madalseis ei tohiks tulla nii suur, kui see oli 2009. aasta hakul. 160 Euroopa vedajat hindasid, et alanud kuu tuleb eelmisest nõrgem ja langus jätkub ka jaanuaris ehk detsembri oodatav indeks 69 peaks jaanuariks kahanema 54-le.

Ehkki indeks üle 50-ne annab veel tunnistust kaubaveo valdkonna kasvust, tuleb juba anda häiret, tõdeb Danske Bank oma uuringus. Samas jääb Danske jaoks veel lahtiseks, kas nüüdne indeksilangus on tingitud sesoonsetest põhjustest või on siin taga muudki majandusprotsessid (turu üldine nõrkus jne). Kui osa vedajaid peab 2010. aasta algust väga negatiivseks, siis teine osa hindab seda 2009. aasta suvest ikkagi paremaks.

 

 

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077