Autor: Siim Sultson • 10. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tasu Narva piiriületusel põhiseadusvastane

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul on Narva Linnavalitsuse poolt sõiduautodelt ja veoautodelt piiripunkti sisenemise korraldamise eest tasu nõudmine põhiseadusega vastuolus, teatab Õiguskantsleri Kantselei.

Indrek Teder saatis täna Narva Linnavalitsusele kaks ettepanekut viia vastavad määrused põhiseadusega kooskõlla.

Narva Linnavalitsus kehtestas 15. juuli 2009 määrusega piiripunkti suunduvate sõiduautode eelregistreerimise korra, mille kohaselt tuleb sõiduauto eelregistreerimise eest maksta 300 krooni. Eelregistreeritud sõiduauto juht saab selle tasu eest piiripunkti suunamisel eelise – ta ei pea ootama järjekorras. Sõiduautod, kes ei ole tasu eest eelregistreeritud, peavad piiripunkti suunamist kauem ootama.

Linnavolikogu määrusega kehtestatud piiriületuse eelregistreerimise korraldamine on avaliku ülesande täitmine ning tasu, mida selle eest võetakse, on avalik-õiguslik tasu. Põhiseadusest tulenevalt saab linnavalitsus avalik-õigusliku tasu kehtestada üksnes siis, kui selleks on olemas seaduses sätestatud ja piisavalt määratletud volitus. Ükski kehtiv seadus ei anna aga linnavalitsusele volitust oma määrusega avalik-õigusliku tasu kehtestamiseks. Samuti näeb Siseministeeriumi ja Narva linna vahel sõlmitud haldusleping ette, et Narva linn peab kogu piiripunkti suunamise teenuse korraldama tasuta. 

Kuna Narva linnal puudub tasu kehtestamiseks seadusega antud volitusnorm, on Narva Linnavalitsuse määrus osas, mille kohaselt tuleb piiripunkti suunduvate sõiduautode eelregistreerimise eest maksta 300 krooni, põhiseadusega vastuolus. Õiguskantsler saatis Narva Linnavalitsusele ettepaneku viia nimetatud 15. juuli määrus 20 päeva jooksul põhiseadusega kooskõlla.

Õiguskantsler viis selle menetluse läbi avaldaja pöördumise alusel, kes kaebas Narva linna omanduses oleva AS Transservis-N poolt juulis 2009 kehtestatud piiripunkti suunduvate sõidukite väljasõidujärjekorra registreerimisreeglite üle, mille kohaselt tuleb registreerida sõiduk AS Transservis-N transiitplatsil ja maksta piiriületuse eest 300 krooni.

4. märtsi 2009 määrusega on Narva linnavalitsus kehtestatud teenuste osutamise korra mööda Narva territooriumi piiripunkti sõitva transpordivoolu reguleerimisel. Selles määruses on ka veoautodele kehtestatud 200-kroonine tasu transiittranspordiplatsi operaatori poolt osutatavate teenuste eest.  Õiguskantsler kontrollis omaalgatuslikult ka selle määruse põhiseadusele vastavust.

Määruse kohaselt on kõik piiripunkti suunduvad sõidukid kohustatud sõitma Narvas Rahu 4a asuvale transiittranspordiplatsile, kus kehtestatakse edasise sõidu järjekord kõigile piiripunkti suunduvatele veoautodele. Tegemist ei ole teenusega, mida võib vabatahtlikult kasutada. Transiittranspordiplatsi operaator täidab avalikku ülesannet – korraldab piiripunkti sisenemist. Iga veoauto juht peab piiripunkti sisenemise korraldamisel tehtud toimingute eest tasuma 200 krooni.

Ka selle määrusega kehtestatud tasu näol on tegemist avalik-õigusliku tasuga, mille kehtestamiseks puudub Narva Linnavalitsusel seaduses sätestatud volitusnorm, nagu nõuab põhiseadus. Ka Siseministeeriumi ja Narva linna vahel sõlmitud haldusleping näeb  ette kogu piiripunkti suunamise teenuse tasuta kättesaadavuse.

Ilma seaduses antud volitusnormita kehtestatud veoautode piiripunkti sisenemise korraldamise eest tasu võtmine on õiguskantsleri hinnangul põhiseadusega vastuolus. Indrek Teder saatis Narva Linnavalitsusele ettepaneku viia ka 4. märtsi 2009  määrus 20 päeva jooksul põhiseadusega kooskõlla.

„Narva Linnavalitsus ei saa oma suva järgi nõuda linna ainuomandis oleva äriühingu kaudu tasu isikutelt, kellel on põhiseaduslik õigus tasuta riigipiiri ületada, ning saada selle pealt tulu“, ütles Indrek Teder. „On aeg lõpetada taoline piiriületajate põhiseadusvastane maksustamine, mille vaidlustamisega on kahetsusväärselt pidanud tegelema kolm õiguskantslerit. Kui Narva ei täida minu ettepanekuid, tuleb ka minul pöörduda põhiseadusvastase olukorra lõpetamiseks Riigikohtusse“.

Tänaseks on Narva piiriületajate maksustamine jõudnud seaduse tasandile. Riigikogu muutis 26. novembril sel aastal riigipiiri seadust ja sätestas, et sõidukite maanteepiiripunkti sisenemise korraldamise eest piiriületuse ootealal võib võtta tasu. Tasu suuruse võib aga määrata üksnes siseminister, mitte valla- või linnavalitsus. Uus redaktsioon, millega loodaks seaduses antud alus piiripunkti sisenemise korraldamise eest tasu võtmisele, ei ole veel jõustunud. Indrek Teder  kavatseb seaduse jõustumisel ka selle osas põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse alustada.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077