Autor: Siim Sultson • 10. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajakriitiline kaup üle piiri rutem ja tolliametnikel suurem voli

Alates 1. maist saavad ajakriitilised kaubad piirtist üle rutem. Lisaks saab konfiskeeritud võltskaupa kasutuda laiemalt ja suureneb tolliametnike pädevus sularaha kontrollimisel ning kinnipidamisel, teatab Rahandusministeerium. 

Valitsus kiitis heaks tolliseaduse muudatused, millega võimaldatakse ajakriitiliste kaupade kiirem piiriületus, laiendatakse konfiskeeritud võltsitud kauba kasutusvõimalusi ning suurendatakse tolliametnike pädevust sularaha kontrollimisel ning kinnipidamisel. 

Venemaale eksportivate ettevõtjate piiriületusprobleemide leevendamiseks lisatakse seadusesse säte, mis võimaldab ajatundlike kaupade piiriületust eelisjärjekorras. Hetkel puudub maksu- ja tolliametil õigus eelistada ettevõtjaid lähtuvalt veetavast kaubast. Ajatundlikeks kaupadeks võivad olla näiteks loomad ja linnud, kiirestiriknevad toiduained, meditsiinis kasutatavad rakud, koed ja elundid ning ajalehed ja ajakirjad. Täpse nimekirja vastavatest toodetest kehtestab rahandusminister määrusega. Seadusemuudatusega võimaldatakse tolli poolt konfiskeeritud võltsitud kaupu anda edaspidi üle kõigile tervishoiu- ja hoolekandeasutustele. Varasemalt kehtisid sellele piirangud sõltuvalt asutuse omandivormist. Seadusemuudatusega laieneb oluliselt ka tasuta üleantavate kaupade ring, mis seni piirnes riiete ning jalanõudega. Pärast seaduse muudatuste jõustumist saab üle anda ka näiteks jalgrattaid või mobiiltelefone. Lisaks viiakse seadusesse sisse rahvusvahelise rahapesutoimkonna soovitus, mille kohaselt võib toll rahapesu kahtluse korral sularaha kinni pidada kuni 48 tundi. Selle aja jooksul võetakse ühendust Rahapesu Andmebürooga ning otsustatakse edasine tegevus. Seaduses täiendatakse ka tolliametnike eri- ja abivahendite loetelu.  Riigikogus heakskiitmisel jõustub seadus 1. maist 2010.  

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077