Autor: Siim Sultson • 3. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paul: Kui juba automaks, siis CO2 põhine

"Lihtsalt mootorsõidukimaksu suhtun äärmiselt negatiivselt," kostis automaksu teemal PROLOG (MTÜ Eesti Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise Ühing) juhatuse liige Illimar Paul.

Tema sõnul näiteks pole juba kütuseaktsiisist saadav tulu ära kasutatud korralikult. Mis siis veel rääkida automaksu tulu suunamisest liiklusse, teehooldesse või vedajate toetusse. "See kütuseaktsiisiasi oleks teema ajakirjandusele," vihjas Paul.

"Üldine mootorsõidukimaks tundub olevat ettekääne eelarveaukude lappimiseks. Selle kehtestamise ja käibemaksu tõstmise aeg oleks olnud buumiaeg, aga mitte nüüd. Seega selle maksu puhul ei oleks tegemist mõistliku käiguga," arvas ta.

"Kui üldse, siis peaks automaksu aluseks olema CO2-tase," lisas Paul peale veidi mõtlemist. Tema hinnangul oleks sellel maksul ka sügavamad mõjud.  Kui saastad rohkem, siis maksad ka rohkem. "Eriti käivad mulle närvidele tossavad Kamazid. Kui sul on elektriauto, siis ei maksa, kui hübriid, siis maksad veidi, kui 6-liitrine bensiinimasin, siis palju," selgitas ta.

"Selline maks oleks fiskaalmeede, et muuta mõttemalli. Siis oleksin selle maksu poolt kahe käega. Ja just nüüd oleks selle kehtestamiseks väga hea ajastus," leidis Paul.

"Kui sul on 10-liitriline vesiknikmootor, siis minugi poolest - pääsed maksuta, sest saastet pole," naeris ta.

Rahahädas Tallinna eelarve koostamisel jooksis läbi ka vana idee - automaksu kehtestamine. Siis jäeti see aga seniks kõrvale. Sellegipoolest on tulevased müügimaks ja paadimaks ümbritsevatele omavalitsustele kui roheliseks tuleks näiteks automaksu kehtestamisele.  

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077