Autor: Siim Sultson • 20. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oktoobris ekspordihindade langus pidurdus

Pärast mõnekuist survet ülespoole olid oktoobris ekspordihinnad eelmise kuuga võrreldes jälle kerges languses (-0,1%) ja aastane langustempo aeglustus 4,5%ni. Oluliselt pidurdus oktoobris ekspordihindade aastane langus  metsamajanduses ja metallitootmises, teatas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium oma kommentaaris.

Ekspordihindade kuist muutust mõjutasid taas enim toiduained ja joogid, mille hinnad on viimastel kuudel olnud suhteliselt kõikuvad. Impordihindade osas toimus kiirem tagasiminek. Septembrikuust olid hinnad keskmiselt 1,2% madalamad ja aastatagusega võrreldes langesid 7,6%. Kuist hinnalangust mõjutasid taas enim naftasaadused.

Oluliselt pidurdus oktoobris ekspordihindade aastane langustempo nii metsamajanduses kui ka metallitootmises. Kui septembris kukkusid hinnad ligi kolmandiku võrra, siis oktoobris oli langus veerandi piires. Metallide osas oli veel ka eelmise aasta võrdlusbaas kõrge, palgi ekspordihinnad olid juba 2008. aasta juulist alates langustrendil. Aastaga suutsid oma toodangu ekspordihindu paari protsendi võrra kergitada vaid tekstiili- ja ehitusmaterjalide tööstused.

Oktoobris olid naftasaaduste impordihinnad 7,5% madalamad kui eelneval kuul, aastaga kahanesid aga kolmandiku võrra. Ligi viiendiku ulatuses olid aastatagusest perioodist väiksemad metallide sisseveohinnad. Mõnevõrra kiirenes põllumajandussaaduste impordihindade langustempo (-13%ni). Ainsana on aastaga tõusnud paar protsenti mootorsõidukite sisseostu hinnad.

Novembris on nafta maailmaturuhind taas tõusutrendil, mis võib mõjutada ka impordihindu. Ekspordihindade osas jätkub stabiliseerumise periood.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077