Autor: Siim Sultson • 13. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finnairi streigiähvardus laheneb homme

Homme kella 15ks ootab riiklik lepitaja Esa Lonka lennufirma juhtkonna ja lendurite vastuseid eile hilisõhtul lõppenud töötüli arutelule, teatab Kauppalehti.

Kui mõlemad osapooled kiidavad arutelul võrsunud ettepanekud heaks, jääb ööl vastu esmaspäeva algama pidanud streik ära.

Kui streik saab teoks, siis seiskub kogu Finnairi lennuliiklus. Siiski lubas juhtkond hoida hädapärast mõne olulisema lennu käigus, kuid üldiselt tähendaks streik enamuse lendude suunamist teiste firmade kätte.

Finnair teeb päevas keskmiselt 250 lendu ja reisijaid on neile kokku ligi 25 000. Samas juba nüüd keelustab lendajate ületöökeeld iga päev osasid lende.

Lennufirma lubas teatada kohe, kui streik ikkagi algab.

Samas on Soome tööministril õigus streiki nihutada kaks nädalat. Sellealase otususe saab ta teha hiljemalt kolm päeva enne streiki ehk kell kukkus siis eile, aga streik jäi nihutamata.

Ligi aasta kestnud töötüli keerleb selle ümber, kas lendurid ise ka tohivad mõjutada välistööjõu palkamist. Lendurite erialaliidu sõnul võtaks välislendurite palkamine töö paljudelt kohalikelt pilootidelt.

Seega palgataõus polegi tüli peamine teema. Erialaliit on varem avaldanud valmisolekut langetada töötasu 5%, samuti nõustuti Finnairi juhtkonna väljakäidud 20 miljoni eurose kärpeplaaniga.

Lendurite erialaliidiu juht Kristian Rintala ega Finnairi esindav Kaj Schmidt ei soovinud kommenteerida eile hilisõhtul vormunud tülilahendamise ettepanekuid enne, kui need on isekeskis läbi arutatud.

Finnairi 750 pilooti ähvardasid streikida juba möödunud talvel - siis erialaliit hülgas riikliku lepitaja ettepanekud, kuid tühistas streigi sellegipoolest.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077