Autor: Rivo Sarapik • 26. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport ületas augustis peamiste sihtriikidega importi

Augustis oli kaubavahetuse bilanss peamiste sihtriikidega positiivne.

Tänavu augustis oli Eesti kaubavahetuse puudujääk 1,6 miljardit krooni, samas oli kaubavahetuse bilanss positiivne ehk eksport suurem kui import viie peamise sihtriigiga, teatab Statistikaamet.

Eestist eksporditi 2009. aasta augustis kaupu jooksevhindades 7,7 miljardi krooni väärtuses ning imporditi Eestisse 9,3 miljardi krooni eest. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vähenes nii eksport kui ka import 31%. Kaubavahetuse bilanss oli positiivne kaubavahetuses Soome, Venemaa, Läti, Rootsi ja Ameerika Ühendriikidega. Suurim puudujääk tekkis kaubavahetuses Leedu (0,8 miljardit krooni) ja Saksamaaga (0,4 miljardit krooni).

Eesti ekspordis olid augustis peamised sihtriigid Soome (osatähtsus 18% koguekspordist), Venemaa (11%), Läti (11%) ja Rootsi (10%). Võrreldes eelmise aasta augustiga vähenes eksport kõikidesse peamistesse sihtriikidesse. Kõige rohkem vähenes eksport Soome (0,7 miljardit krooni) ja Rootsi (0,6 miljardit krooni).

Peamised riigid, kust Eestisse augustis kaupu imporditi, olid Soome ja Leedu (mõlema osatähtsus 13% koguimpordist). Eelmise aasta augustiga võrreldes vähenes kaupade import kõige rohkem Saksamaalt (1,2 miljardi krooni võrra), Soomest ja Lätist. Suurenes import Leedust ja Poolast.

Augustis eksporditi Eestist enim mineraalseid tooteid (sh kütused) ning masinaid ja seadmeid (mõlema osatähtsus 16% Eesti koguekspordist). Järgnesid metallid ja metalltooted ning põllumajandussaadused ja toidukaubad. Eelmise aasta augustiga võrreldes vähenes eksport kõikides kaubajaotistes, kuid kõige suurem oli langus metallide ja metalltoodete ning masinate ja seadmete väljaveos (mõlemas kaubajaotises 1 miljard krooni).

Augustis imporditi Eestisse enim mineraalseid tooteid (veerand Eesti koguimpordist), masinaid ja seadmeid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Võrreldes 2008. aasta augustiga vähenes kõige rohkem masinate ja seadmete (1,2 miljardit krooni) ning metallide ja metalltoodete sissevedu (1 miljard krooni). Suurenes vaid naftasaaduste sissevedu.

Tänavu juuliga võrreldes vähenes augustis kaupade eksport 7% ja import 3%. Ekspordi languse põhjustas eelkõige masinate ja seadmete ning kütuste väljaveo vähenemine.

'2009. aasta 7 kuu jooksul (jaanuar–juuli) oli kaupade ekspordi ja impordi vähenemine iseloomulik kogu Euroopa Liidule. Keskmiselt vähenes EL riikides kaupade eksport 20% ja import veerandi võrreldes 2008. aasta sama perioodiga.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077