Autor: Rivo Sarapik • 21. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksa postimüügihiid Quelle pankrotis

Saksa postimüügifirma, enam kui 80 aastase ajalooga Quelle lõpetab tegevuse, sest ei suutnud astuda kaasa internetikaubanduse sammu.

Saksa jaemüügihiiu Arcandori harufirma Quelle Deutschland ei leidnud uusi investoreid ning suletakse, kommenteeris Arcandori esindaja Klaus Hubert Goerg.

Quelle rahvusvahelised harud Šveitsis, Austrias ja Ida-Euroopas müüakse Reutersi andmeil eraldi.

Esmaspäeval teatas Arcandor Bloombergile, et Saksa üksuse müük kukkus läbi. "Peale intensiivseid läbirääkimisi investoritega ei näinud pankrotihaldur muud võimalust kui Quelle Deutchland pankrotti kuulutada," kommenteeris emafirma Arcandori saneerija Klaus Hubert Goerg esmaspäeval.

Potentsiaalsetest investoritest ei teinud keegi konkreetset ostupakkumist. Saneerija ülesanne oli maha müüa Arcandor Primondo postimüügidivisjon. Lisaks Quellele kuuluvad sellesse üksusse postimüügifirmad Hess Natur ja Baby Walz.

Quelle töötaja, kes osales töötajaskonna kogunemisel firma peakorteris Nürnbergis, kommenteeris, et oktoobri töötasud makstakse välja, kuid sealt edasi valitseb ebakindlus.

"See on läbi, nutmine ei aita," kommenteeris Quelle töötaja Marianne Thieg Reutersile. Kolleeg lisas "Quelle on surnud."

Pankroti tõttu võivad vähemalt pooled 10 500 Arcondo Primondo üksuse töötajaist töö kaotada. Ametlikke numbreid ettevõte veel teatanud ei ole. Deutsche Welle andmeil on koondamisest juba räägitud 2500 töötajaga, 600 lahkusid vabatahtlikult.

Marco Atzberger, jaekaubanduse ekspert EHI instituudist, kommenteeris, et Quelle hävingu taga olid firma enda, mitte niivõrd sektorist tulenenud probleemid.

"Quelle on traagiline lugu, sest postimüügiäri töötab üldiselt päris hästi. Nad ei suutnud online-müüki korralikult integreerida ning lootsid liigselt kataloogimüügiärile," selgitas Atzberger. "Kataloogimüük ei ole päris vanamoeline, samas pole see enam ka peamine müügikanal."

Quelle lõi Gustav Schickedanz 1927. aastal, äri nimi väljendab äriideed ehk toodete müüki otse tootjalt klientidele.

Saksamaa E-äri ja kaugmüügiassotsiatsioon ennustab, ets el aastal moodustab internetimüük enam kui poole postiteel müüdavate kaupade turust. See tähendab ca 50 mld kroonist käivet.

Quelle omanik, jaekabandushiid Arcandor teatas tänavu juunis maksejõuetusest, kuid riigilt abi ei saanud. Quelle sai riigigarantiina 800 mln krooni laenu juulis.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077