Autor: Rivo Sarapik • 20. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kauplemine Euroopa ja Aasia vahel muutub lihtsamaks

Euroopa ja Aasia tollijuhid kinnitasid täna kaubanduse hõlbustamise tegevuskava.

Äsjatoimunud Euroopa ja Aasia tolliametite juhtide kaheksandal kohtumisel käsitleti kaubanduse hõlbustamise ja tarneahela kindluse, võltsingute ja kaubanduspettuste vastu võitlemise ning intellektuaalomandiõigustega seotud teemasid.

Kohtumisel võeti vastu Heraklioni deklaratsioon, millega Aasia ja Euroopa tollijuhid väljendavad oma head tahet tihendada tollialast koostööd ja laiendada tolli rolli keskkonna ja ühiskonna kaitsmisel. Deklaratsiooni kohaselt keskenduvad ASEMi liikmesriigid aastatel 2010-2011 kaubanduse hõlbustamisele ja tarneahela kindluse suurendamisele, võitlusele intellektuaalomandiõiguste rikkumistega, ühiskonna ja keskkonna kaitsmisele ning pööravad selle juures suuremat tähelepanu ettevõtete kaasamisele.

Kohtumisel kinnitati tollivaldkonna kaubanduse hõlbustamise tegevuskava aastateks 2010-2012, milles on määratletud Aasia ja Euroopa riikide tollialase koostöö konkreetsed ülesanded ja tulevikusuunad.

“Eesti, kui väikese ja avatud majanduse ning geograafiliselt kaupade liikumisteele jääva riigi jaoks on arengu seisukohalt kindlasti väga oluline igasugune kaubavoogude teenindamise lihtsustamine ning selleks on rahvusvaheline koostöö Maailma Tolliorganisatsiooni vahendusel ning Aasia ja Euroopa dialoogi raames meile äärmiselt vajalik,” ütles kohtumiselt naasnud Maksu- ja Tolliameti peadirektor Enriko Aav. "Kui Euroopas on tolliprotseduurid läbi ühiste tollireeglite juba ühtlustatud, siis heade logistiliste lahenduste leidmiseks kaupade liikumisel maailma eri osade vahel on sellistel kohtumistel suur kaal."

ASEMi (Aasia ja Euroopa kohtumine) dialoogi raames 15.-16. oktoobrini Kreetal toimunud kaheksandal tollialasel kohtumisel osalesid 45 Aasia ja Euroopa riigi tollijuhid ning Maailma Tolliorganisatsiooni (WCO) ja Euroopa komisjoni esindajad.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077