Autor: Rivo Sarapik • 16. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma parimate firmade seas üks logistik

A.T. Kearney seadis pingeritta maailma parimad ettevõtted, logistikafirmadest jõudis esimese 25 hulka üks logistikafirma - Kuehne + Nagel.

Juhtimiskonsultatsioonifirma A.T. Kearney Pingerida koosneb firmadest, mis on valitseva kriisi kiuste ja aktsiahindade ligi veerandi võrra kukkumisele vaatamata kasvatanud oma väärtust viimase viie aasta jooksul keskmiselt 15% võrra.

Koostaja uuris edetabeli koostamiseks 2500 suuremat eraettevõtet üle ilma. Logistikafirmadest kuulus esiveerandsaja sisse Kuehne + Nagel, mis platseerus 23. kohale.

Firma kasvatas 2008. aasta lõpuks viie aasta jooksul käivet viiendiku võrra ning väärtust 11% võrra. Mõlemad näitajad on vaadeldud firmade keskmistest kõrgemad. Möödunudaastane käive ulatus ettevõttel 170 mld kroonini.

Samuti hindas korraldaja Kuehne+Nageli seitsme firma sekka, mille edu ei ole üheööliblikas, vaid mis näitab stabiilset kasvu läbi aastate ja hoiab kohta edetabelis. Möödunud aastal oli Kuehne+Nagel samuti 23. kohal.

The Global Champions ehk edetabeli TOP25 firmat andsid mullu käibeks seitse triljonit krooni, nende väärtuseks veidi üle 10 triljoni krooni.

Pingereas osalemiseks oli minimaalne käibenõue 100 mld krooni 2008. aastal, sellest vähemalt veerand pidi tulema firma koduregioonist väljastpoolt. Hinnati firmade müügikasvu ning väärtuse kasvu (turuväärtuse kasv, millest lahutati maha firma omakapitali suunatud kapital) viimase viie aasta jooksul 2008. aasta lõpuks. Samuti hinnati pühendumist innovatsioonile, tegevuste rohkust, tugevat juhtimiskultuuri ning tulevikunägemust.  

2500 vaadeldud firmast suutsid viimase viie aasta jooksul väärtust kasvatada vaid 42.

Kolmandiku edetabelist moodustasid arenevate turgude firmad, Ameerika ja Lääne-Euroopa ettevõtted moodustasid pingereast veidi enam kui poole.

Maailma Parimad Ettevõtted 2009

1. Nintendo - elektroonikatööstus

2. Google - veebiteenused

3. Apple - elektroonikatööstus

4. Doosan Heavy Industries - ehitusmaterjalitootmine

5. Hyndai Heavy Industries - laevaehitus

6. DGF Suez - energeetika

7. MTN - telekommunikatsioon

8. Monsanto - keemiatööstus

9. Inditex - moetööstus

10. BHP Billion - kaevandustööstus

11. Reliance Industries - keemiatööstus

12. Jacobs Engineering - ehitus

13. World Fuel Services - kütuseäri

14. Fluor - ehitus

15. ABB - masinatööstus 

16. CNOOC - nafta- ja gaasitööstus

17. Amazon.com - veebijaekaubandus

18. America Movil - telekommunikatsioon

19. Occidental Petroleum - nafta- ja gaasitööstus

20. Teva Pharmaceutical - ravimitööstus

21. Mapfre - kindlustus

22. Petrobas - nafta- ja gaasitööstus

23. Kühne + Nagel - transport-logistika

24. Sasol - kemikaalitööstus

25. Komatsu - ehitusmasinad

Allikas: A.T. Kearney

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077