Autor: Siim Sultson • 12. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peugeot püüab olla roheline 20%

PSA Peugeot Grupil on suured soovid: aastaks 2011 peavad 20% polümeermaterjalidest olema keskkonnasõbralikud, teatab ettevõte.

Et 70% sõidukist on metallid, siis ellest on juba nüüdseks tsuur osa vanametalli. Üle jäänud osad masinatel jäävad taaskasutuse poolest 5% tuuri: klaasid, vedelikud jne.

„Roheliste materjalide” all mõeldakse naturaalseid kiude nagu lina ja kanep, taaskasutatud materjale, mis ei ole metallist, ja biomaterjale, mis on valmistatud taastuvatest ressurssidest, mitte naftatoodetest. Eesmärgiks on kasutada vähem fossiilkütustel põhinevat plastmassi ja suurendada taastuvatest ressurssidest valmistatud toormaterjale, et muuta komponente kergemaks ja mõnedel juhtudel vähendada ka plastiku tootmisest tekkivat CO2 hulka ning edendada plastiku taaskasutamist.

 

Looduslikud ressursid kahanevad ja seetõttu tuleb nende kasutusviise optimeerida. Seepärast kavandatakse sõiduki juures kasutatud materjalide taaskasutus sisse juba selle disainistaadiumis. Eesmärgiks on taaskasutus ja kasutusest kõrvaldatud sõiduki väiksem mõju keskkonnale. Vähemalt 85% sõiduki massist on taaskasutatav või ümbertöödeldav ja veel 10% saab kasutada energia tootmiseks.

 

PSA Grupi 2008. aastal koostatud tegevuskava peamine sisu seisneb selles, et see plaan hõlmab kõiki PSA sõidukeid ja kolme keskkonnasõbralike materjalide rühma. Nende materjalide osakaalu iga sõiduki juures tuleb tõsta. Selline lähenemine puudutab olemasolevaid sõidukeid, millele lisatakse keskkonnasõbralikke materjale tootmisprotsessi käigus. Insenerid teevad koostööd tarnijatega, et suurendada selliste materjalide kasutamist.

 

Ülalloetletud pingutused annavad positiivse tõuke ka taaskasutatud materjalide tööstusele. Biomaterjalide kasutus autotööstuses on alles arengustaadiumis. Selle teemaga tegelemiseks teevad koostööd riiklikud laboratooriumid, keemiafirmad ja komponentide tarnijad. Koostöö eesmärgiks on kiirendada biomaterjalide kasutuselevõtmist autotööstuses.

 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077