Autor: Siim Sultson • 12. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mägi: lähikuudel automüük null

"Uute müük on täiesti olematu. Eestis lähiajal ei liigu lähiajal midagi kindlasti mitte - tarbija usaldus on ju väga madal!" tõdes Amserv Auto tegevjuht Mart Mägi.

"Sellel, järgmisel ja ka ülejärgmise aasta alguses müügimahtudes suuri tõuse pole loota," osutas ta karmile tulevikuväljavaatele. Loota võib pigem 5-10% kõikumisi, mis aga on, kas pigem sesoonsed või on siis prajasti mõni suurem ettevõte kuulutanud välja hanke. Viimasel juhul võib viivuks isegi kergelt suurematki tõusu loota.

Mägi sõnul on Amserv Autol laod praktiliselt tühjad - jäänud on veel maaletoojate ja tehaste laod, kust võib veel saada buumiajast odavamat masinat. Siiski suurte allahindluste aeg on ikkagi läbi - kohapealsed laod ju lagedad.

Võrreldes Soome ja muu Euroopa kaunite septembri müüginumbritega, on Eestis tulemused küll kesised, kuid suve taustal paremad. Pealegi on ju september-oktoober alati olnud aasta edukaimad müügikuud. Seevastu november-detsember on ikka olnud kiired languskuud - seega läheb nii ka selle aasta lõpukuudel päris kindlasti.

"Eks oleme eelmise aasta novembrikukkumisest õppinud ja olema valmis novembrist uue aasta alguskuudeni vältavaks seisakuks," jäi Mägi rahulikuks.

Teisalt tõdes ta, et tarbeautode sektoris täheldatav teatav liikumine. Põhjuseks on firmade paratamatult vananevad autopargid. Samas vahetatakse nüüd tarbesõidukeid võrreldes buumiajaga välja vähehaaval ja ettevaatlikult. Sellegipoolest on ju nüüd hinnad ka uute sissetulevate masinate puhul buumiajast odavamad, kinnitas ta. Seega oleks kõige mõistlikum asendada terve park nö kahanevas suuruses korraga: näiteks senise 40 masina asemele muretseda korraga 30 uut.

Pealegi, võrreldes muu Euroopaga, on ju Eestis elanike arvu kohta uusi masinaid alla keskmise. Seega võib õigusega loota, et ükskord hakatakse ka siin Maarjamaal uusi masinaid ostma, oli Mägi optimistlik.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077