Autor: Rivo Sarapik • 7. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estravel: vähem otselende, kallimad piletid

Reisibüroo Estraveli statistika näitab, et lennureisijate arvu vähenemine on toonud kaasa Tallinnast Euroopa pealinnadesse suunduvate lendude piletite hinna tõusu. Sõltuvalt liinist võib hinnatõus ulatuda 20%ni.

Keskmise lennupileti hind koos maksudega on kallinenud pea kõigisse populaarsematesse Euroopa sihtpunktidesse.

Näiteks kui 2008. aastal osteti keskmine lennupilet Londonisse hinnaga 5089 krooni, siis tänavu 9 kuu andmete põhjal maksis Londoni lennupilet 6014 krooni ehk muutus ligi 20%. Tallinna-Pariisi lennupilet maksis 2008. aastal keskmiselt 4620 krooni, tänavu aga 5078 krooni ehk muutus ligi 10%. Peamiselt ametireisideks kasutatava Brüsseli-pileti hind on jäänud suures plaanis samale tasemele – kui 2008. aastal osteti keskmine pilet hinnaga 6815 krooni, siis tänavu 6956 krooni eest.

Estraveli IATA müügi direktori Mauri Saarendi sõnul hinnatõusu peamisteks põhjusteks väikesem otselendude hulk Tallinnast ja vähenenud lennufirmade sooduspakkumiste hulk. "Tänavu IV kvartalis ootame keskmise hinna mõningast langust, mille põhjustavad lennupiletite sooduspakkumised, näiteks hetke käimasolev Tudish Piip kampaania Rimis, kus lennupileteid müüakse 2498 krooniga, ning samuti sel nädalal algavad osturallid teistes kauplustes,“ märkis Saarend.

Aastaga on oluliselt kahanenud lennureisijate arv. Tallinna Lennujaama andmetel lendas tänavu septembris Tallinnast 118 680 reisijat, mida on 27,8 protsenti vähem kui mullu samal kuul.

Mauri Saarendi hinnangul on majanduslangus on enim mõju avaldanud kõige hinnatundlikumale reisijate segmendile, kes eelistab nüüd lendamisele näiteks puhkust kodumaal. Vähenenud on ka ärireisijate hulk, mis viimastel kuudel näitab aga taas tõusutendentsi.

Estravel hindab oma turuosaks lennupiletite müügist Eestis ca 40%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077