Autor: Siim Sultson • 6. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon kehtestab ühtse maanteemaksu

Euroopa Komisjon otustas täna kehtestada tehnilised kirjeldused ja nõuded ELi ühtse elektroonilise maanteemaksu kogumise teenuse kasutuselevõtuks, teatab Euroopa Komisjon.

Uus süsteem peaks lähiaastail muutma rahvusvahelised veod mugavaks eelkõige suurtele sõidukitele, teatab Euroopa Komisjon.

Euroopa elektrooniline maanteemaksu kogumise teenus (EETS) võimaldab teede kasutajatel lihtsalt tasuda maanteemaksu kogu Euroopa Liidus, kui  neil on tellimusleping ühe teenuse osutajaga ja spetsiaalne sõidukile paigaldatav seade. Ühtne mugav süsteem vähendab sularahatehinguid teemaksupunktides, parandades liiklusvoogu ja vähendades ummikuid.

Transpordiküsimuste eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Antonio Tajani peab seda otsust sõidukijuhtidele kõige olulisemaks uuenduseks pärast piirikontrollide kaotamist.

Elektroonilised teemaksu kogumise süsteemid võeti mitmes Euroopa riigis kasutusele 1990ndate alguses. Enamik kasutab sõidukile paigaldatavat seadet, mis edastab maantee haldajale sõiduki vajalikud näitajad. Seni on paljud riiklikud ja kohalikud elektroonilised maksukogumissüsteemid omavahel ühildamatud, mis takistab eelkõige rahvusvahelist maanteetransporti. Näiteks reisimiseks Portugalist Taani läheks vaja vähemalt viit sõiduki armatuurlauale paigaldatavat seadet ning iga seadme jaoks eraldi lepingut eri maanteehaldajaga.

Täna vastu võetud ühtset süsteemi juurutava komisjoni otsusega nähakse ette ka teemaksu kehtestaja, teenuse osutaja ning kasutaja õigused, kohustused ja arveldamise põhimõtted. Sätestatud on, et EETSi kaudu tasutavad maanteemaksud ei tohi ületada vastavaid riiklikke või kohalikke teemakse.

Ühtne maksukogumisteenus võetakse kasutusele kolme aasta jooksul kõigi üle 3,5 tonniste maanteesõidukite ning rohkem kui 9-le reisijale mõeldud sõidukite puhul. Kõigile teistele sõidukitele saab see kättesaadavaks viie aasta jooksul.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077