Autor: Siim Sultson • 5. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ja Valgevene kaubavahetus kogub tuure 

Eesti põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder püüab tänasest ülehomseni kestval Minski-sõidul parandada kaubavahetust Valgevenega, teatab Põllumajandusministeerium.

Kuigi Eesti ja Valgevene toiduainete kaubavahetus on viimase aastaga hüppeliselt kasvanud, on selle arendamisel üksjagu kasvuruumi. Eestist viiakse täna Valgevenesse peamiselt kalatooteid ja loomasöötasid, vastupidi liigub üle piiride eelkõige päevalilleõli ning alkohoolseid jooke. „Meie vastastikkuses kaubavahetuses on näha positiivseid trende ja kahepoolse põllumajandussaaduste kaubavahetuselt takistuste kõrvaldamine on mõlema riigi huvides,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Et viimastel aastatel on märgatavalt tihenenud ka Valgevene ja Euroopa Liidu vaheline koostöö, pakuks Eesti omaltpoolt Valgevenele ka ekspertiisi EL seadusandluse reeglite ja nõuete osas juurdepääsuks EL turgudele. Seedri kinnitusel on Eestil valmisolek kogemuste jagamiseks selgelt olemas.

Perspektiivi nähakse ka Eesti tõuloomade müügis Valgevenesse – vastavad kontaktid on olnud kahe riigi vahel varasematel perioodidel tihedad, kuid need on viimastel aastatel jahenenud. Eesti eeliseks teiste Euroopa riikidega võrreldes on selle valdkonna arendamise juures tõik, et meil pole viimastel kümnenditel esinenud Euroopas levinud BSE (hullulehma tõbi), suu- ja sõrataud ning sinikeele haigusjuhtumeid.

Põllumajandusministrit saadavad esmaspäevast kolmapäevani kestval visiidil kantsler Ants Noot ning asekantslerid Andres Oopkaup ja Peeter Seestrand.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077