Autor: Rivo Sarapik • 9. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport-import juulis madalseisus

Esialgsetel andmetel vähenes juulis Eestis kaupade eksport möödunud aasta juuliga võrreldes 26% ja import 38% võrra.

Juuniga võrreldes eksporditi juulis kaupu 13% ja imporditi 5% vähem. Kahanemise põhjustas osaliselt ka eelmise aasta kõrge võrdlusbaas.

Jooksevhindades eksporditi juulis kaupu 8,2 mld krooni väärtuses ja imporditi 9,4 mld krooni eest, teatab Statistikaamet.

Väliskaubanduse puudujääk oli juulis 1,2 miljardit krooni, mis oli üle kolme korra väiksem kui eelmise aasta samal kuul. Väliskaubanduse puudujääk hakkas oluliselt vähenema selle aasta jaanuarist.

Euroopa Liidu (EL 27) riikidesse eksporditi juulis Eestist kaupu 5,6 miljardi krooni eest, mis moodustas 69% Eesti koguekspordist. Eelmise aasta juuliga võrreldes vähenes eksport üle veerandi. Ühendusevälistesse ehk nn kolmandatesse riikidesse eksporditi Eestist kaupu ligi 2,6 miljardi krooni väärtuses ja vähenemine 2008. aasta juuliga võrreldes oli samuti ligi veerand.

Euroopa Liidu (EL 27) riikidest imporditi Eestisse juulis kaupu 7,7 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 82% Eesti koguimpordist. Eelmise aasta juuliga võrreldes vähenes import EL riikidest 4,5 miljardi krooni võrra ehk 37%. Väljastpoolt Euroopa Liitu imporditi Eestisse kaupu ligi 1,7 miljardi krooni eest ja vähenemine eelmise aasta juuliga võrreldes oli 42%.

Euroopa Liidu riikidega oli väliskaubanduse puudujääk 2,1 miljardit krooni (2008. aasta juulis 4,5 miljardit krooni). Samas kaubavahetuses kolmandate riikidega oli juulis väike ülejääk ehk kaupu eksporditi neisse riikidesse 0,9 miljardi krooni eest enam kui sealt imporditi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077