Autor: Katariina Krjutškova • 3. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Sadam peaks dividendid laenama

Kui valitsus võtab eelarve täiteks Tallinna Sadamast kogu kasumi ehk 427 miljonit välja, peab riigiettevõte dividendide maksmiseks raha laenama.

„Dividendide väljamaksmisel tuleb meil tõesti laenu võtta. Kellelt täpsemalt, ei oska veel öelda,“ ütles Tallinna Sadama juhataja Ain Kaljurand.

Praegu on Tallinna Sadam seisus, kus investeeringuid on tehtud kolm korda rohkem, kui riik soovib dividendidena välja võtta. 2008. aasta lõpuks oli Tallinna Sadamal 2,32 miljardi väärtuses laene ja võlakirju.

„Paari aastaga oleme 1,2 miljardit investeerinud sadamate arendusse. See on küllaltki sümpaatne summa,“ ütles Tallinna Sadama nõukogu esimees Neinar Seli.

Möödunud aastal alustati konteinerkaupade terminali kai ja tagala rajamist Muuga sadamas, kuhu paigutati 800 miljonit krooni. Paldiski lõunasadamasse investeeriti kaide ehituseks 400 miljonit krooni.

Seli tõdes, et korraga ei saa dividende välja võtta ja investeerida, et konkurentsivõimelisena püsida. Kui suures mahus saab raha riigikassasse anda ja kui palju tuleb selleks laenu võtta – kõik see vajab veel kaalumist.

„Õnneks on Tallina Sadamal mõistlik peremees, mitte selline, kes vaid ühe aasta piires mõtleb,“ iseloomustas Seli Tallinna sadama omanikku ehk riiki.

Kaljurand lisas, kui riik otsustabki Tallinna Sadamast kogukasumi välja võtta, siis nad on valmis seda tegema.

Otsust kõik dividendid välja võtta veel pole

Juhan Parts

majandus-ja kommunikatsiooniminister

Dividendide väljavõtmine ei saa juuksekarva võrragi kahjustada ettevõtet ja tema võimekust viia lõpuni olemasolevad investeeringud. Isegi, kui saame rohkem dividende võtta, isegi, kui peame selleks laenu võtma - ka sel puhul tuleb vaadata, mis see tähendab ettevõtte jaoks.

Selle küsimusega tegelemiseks loodi eraldi töörühm. Aga keegi pole veel teinud otsust, et võtta välja kõik dividendid, nagu praegu meedia kajastab. Valitsuskabinet arutas dividendide väljamaksmise teemal ja otsustasime, et moodustame töörühma rahandus- ja majandusministeeriumi ning Tallinna Sadama vahel, kes vaagivad kõiki võimalusi.

 

Riik võib laenu sadamast soodsamalt saada

Aivar Sõerd

endine rahandusminister

Enne tasuks hinnata, kas riik saaks laenu odavamalt kui Tallinna Sadam. Mis praktikasse puutub, siis Tallinna Sadam on ka majanduskasvu aegu palunud ajapikendust, et maksta riigile dividende mitmes järgus. Nad pole kunagi suutnud korraga täit summat välja käia. Samuti on Tallinna Sadam palju laenu võtnud. Aga eks ainuaktsionär ehk riik ainult otsustab, mida Tallinna Sadama kasumiga õigem teha oleks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077