Autor: Rivo Sarapik • 3. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linnatakso vahetas omanikku

Eesti suuremate ja nimekamate taksofirmade hulka kuuluv Linnatakso vahetas veebruaris omanikku.

Firma uus peremees on OÜ Rusovella, mille põhitegevusalaks kinnisvaraarendus Suurupis, Kasevälja elurajooni naabruses.

"Müüsin jah oma aktsiad maha," selgitas ettevõtte senise omanikfirma Hermalon OÜ omanik ja Linnatakso endine tegevjuht Jaan Härms, kes ostis Linnatakso viis aastat tagasi. "Esiteks, et vana inimene juba. Teiseks tervislikel põhjustel, taksoäri on pingeline töö. Leidsin, et enam ei taha. Ja tüütas ära ka."

Tehingu hinda Härms, nagu ka viis aastat tagasi taksofirmat ostes, konfidentsiaalsusele viidates ei avalikustanud, kuid ütles, et ostuhinnaga võrreldes jäi ta tehinguga plussi. "Eks see seitsmekohaline number ole," lisas Härms.

Seitsmekohaline oli ka ostusumma, mida osapooled viis aastat tagasi ei avalikustanud. Tollal müüs läbi Taxoni Mati Saarele osalusega ETMCD Grupp Linnatakso 1,2 mln krooniga, selgub ETCMD aasta-aruandest. Tänaseks Tulika Grupiga liidetud ja likvideeritud firma teenis müügist 0,4 mln krooni kasumit.

"Põhimõtteliselt jäin tehinguga rahule. Kui poleks jäänud, poleks müünud. Sellise hinnaga, nagu küsisin, müüdud muidugi ei saanud, kuid eks huvi ära müüa oli suur." Tema sõnul otsis ta uut omanikku juba aasta jagu ning konkreetse ostajani jõusid sõprade kaudu.

Omanikemuutus taksofirma tegevusele muutuseid kaasa ei too, seda kinnitas ka Linnatakso tegevjuht Riina Teder.

Linnatakso teenis möödunud aastal kolmandiku võrra kahanenud, 3,5 mln kroonise käibe juures 276 000 krooni kahjumit. Enamuse käibest ehk 2,7 mln krooni andsid frantsiisitasud ehk Linnatakso kaubamärgi väljarentimine taksojuhtidele. Kasumit, 245 464 krooni teenis taksofirma viimati kolm aastat tagasi. Bilansimaht vähenes 600 000 krooni võrra 1,3 miljonini. Linnatakso logodega sõidab umbes 70 taksot.

Ettevõtte tegevjuht Riina Teder kommenteeris möödunud aasta tulemusi, et lootused oma positsioone Tallinna taksotellimuste turul taastada ei osutunud Linnataksole reaalseks.

"Soovisime, et inimesed sõidaksid rohkem taksoga, aga seda ei tehtud," selgitas Teder. Tema sõnul jõudis firma arusaamisele, et firma tulevik sõltub paljuski sellest kui edukad ollakse lepinguliste taksopeatuste nagu Tallinna Sadam, Tallinna Lennujaam ja Balti jaam teenindamisel.

Mis tulemusi Linnatakso sellelt aastalt ootab? "Raske ennustada. Igal pool on raske. Loomulikult loodame, et läheks hästi, aga ei pruugi minna. Kaheksa kuud on siiski sutsu paremad olnud kui eelmisel aastal, aga kiita pole millegi üle," lisas Teder.

Linnatakso uus omanik, viis aastat tagasi asutatud OÜ Rusovella on väike kinnisvarafirma, mis kuulub võrdselt Andrei Šalnovile ja Sergei Manturovile. Avalikkuseni on ettevõte tuntud Tooma Tuulepargi kaudu, mille omanik Rusovella 2006. aastani oli. Kaks aastat varem 4,3 mln krooni eest soetatud osaluse realiseerisid omanikud 200 000 krooni võrra odavamalt.

Sama seltskond seisab nüüd Linnatakso taga, sest lisaks firma omanikele kuulub firma juhatusse endine tuulepargi juhatuse liige Artur Kim. Rusovella teenis eelmisel aastal kinnisvara ja nõuete alla hindamise tõttu 3,2 mln krooni kahjumit. Käivet firmal polnud, sest enamuse Suurupis asuvast arendusest müüs firma ära 2007. aastaks.

Millised on uue omaniku plaani? Sellest saab lugeda lisaks lähitundidel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077