Autor: Artur Tooman • 2. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laiendused Muuga sadamas. Transiit tärkab ellu?

Aasta alguses lõppesid naftasaaduste hoidmiseks ja ümberlaadimiseks mõeldud mahutite ehitamine terminalis Vopak E.O.S. Nüüd hakkab uusi mahuteid ehitama ka Eurodek.

Terminal Eurodek kuulub treiderfirmale Mercuria Energy Group Ltd. Delovõje Vedomosti küsimustele vastates kirjutas ettevõtte asepresident David Ensor, et Eurodek juba alustas Muuga sadama nelja naftasaaduste hoidmiseks mõeldud reservuaari ehitamist kumbki mahutavusega 12 500 m3.

Lisaks mahutitele ehitatakse välja ka vajalik infrastruktuur: torustikud, pumbad, soojendusseadmed jne. Ehitus planeeritakse lõpetada 2010. aasta lõpuks. Investeeringute mahtu ettevõtte ei soovi avaldada.

Ensori sõnul Eurodek ei rendi oma mahuteid Vopak E.O.S-le, vaid teenindab oma kliente. "Uued mahutid ehitatakse vastavalt meie üldisele äristrateegiale ning turunõudmistele," väidab Ensor.

DV küsimuse, kuidas mõjutab Eurodek terminali tööd Venemaa uus sadam Ust-Luga ning naabrite tegevus terminalides Vopak E.O.S, jättis Ensor vastuseta.

Juba mitmendat aastat käivad jutud, et Ust-Luga sadam tõmbab enda peale kogu Eesti naftatransiidi. Räägitakse ka sellest, et halvad suhted Eesti ja Venemaa vahel tühistavad kõik transiidiärimeeste pingutused. Kuid kõigele vaatamata suurendavad kaks suurimat terminali oma võimsusi.

Keegi ei hakka investeerima ärisse, mis annab kohe-kohe otsad. Nagu märgivad mõned spetsialistid, naftatransiit läbi Eesti ei kao kuskile. Lihtsalt muutus töökontseptsioon.

Pikemat aega naftasaaduste transiidiga tegelenud Raivo Vare seletas, et olukord naftasaaduste transiidis on kardinaalselt muutunud. Töötlemise kiirus on juba minevik. Nüüd peamised suunad on - naftasaaduste ümberlaadimine raudtee- ning meretranspordilt, nende pikaajaline hoidmine ning segamine.

Näiteks terminali Eurodek jõuavad naftasaadused meritsi. terminalis laetakse nad ümber mahutitesse ning mõne aja pärast suuremahuliste tankeritega viiakse Euroopasse või USA-sse. 

Käesoleva asta üheksa kuuga võttis terminal vastu 362 tuhat tonni naftasaadusi ning saatis välja 272 tuhat tonni.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077