Autor: Rivo Sarapik • 27. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubavahetuses põhi käes?

Juuni kaubavahetuse näitajad viitavad põhja kättejõudmisele, rahvusvaheline kaubandus kerkis juunis 2,5% võrra.

Kaubamahud kasvasid 2,5% võrra tänavuse maiga võrreldes, tegemist on möödunud aasta juulist saadik suurima kasvuga, vahendas Bloomberg Hollandi majanduspoliitikabüroo uuringut.

Uuring põhines 23 arenenud ja 60 arengumaa majandusel.

Juuni implusist hoolimata on üldised toonid siiski sünged. Näiteks Saksamaa ja Jaapani eksport kahanesid esimese viie kuuga enam kui kolmandiku võrra.

Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO) ennustab, et rahvusvaheline kaubandus kahaneb sel aastal kümnendiku võrra, mida kinnitavad ka laevafirmade ning sadamate prognoosid.

Art Wonk, USA tihedaima liiklusega Long Beachi sadama esindaja selgitas, et juuli 18,6% langus konteinerivedudes möödunud aastaga võrreldes on sadamale väga nõrk tulemus.

"Selgeid märke olukorra paranemisest pole olnud," lisas ta. Sadam, mida ta esindab, ei oota olukorra paranemist enne järgmist aastat. Nõudluse kasinat taset ennustab aasta lõpuni ka Maersk, konteinerimerevedude hiid, mis teenis esimesel poolaastal kahjumi.

Kaubavahetuse taaskäivitamine on eriti oluline USA ja Euroopa jaoks, sest sisenõudlus püsib madalal.

Mõned analüütikud hoiatasid, et juuni 2,5% kasvust liiga palju välja ei loetaks - tegemist on hooajalise välgatusega, mida esineb näiteks kooliaasta alguses ning jõulude eel, leidis Philip Damas, analüütik Drewry Shipping Consultantsist.

Teisalt jälle näitab see tulemus, et halvim on möödas. "Taastumist on märgata, ehkki see on õrn," kommenteeris Raed Safadi, Majandusarengu ja -koostöö direktoraadist.

Mõned näitajad viimasest kvartalist:

- maailma suurim eksportöör Saksamaa teatas teises kvartalis 0,3% majanduskasvust

- samal perioodil kasvasid Jaapani ekspordimahud 12,3% võrra, pärast 28,8% suurust kahanemist esimeses kvartalis

- rahvusvaheline kaubavahetus kahanes teises kvartalis 0,7% võrra. I kvartalis oli kukkumine 11,2% ja mullu neljandas kvartalis 7,1%

- Ladina-Ameerika riikide eksport oli teises kvartalis eriti tugev, kasvades 14,3% võrra. Import kerkis regioonis 11,9% võrra, mida vedas eest tarbekaupade sissevedu Hiinast.

Allikas: Wall Street Journal

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077