Autor: Rivo Sarapik • 26. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võlgades Arco Trans vahetas omanikku ja kolis Harjumaalt

Riigile üle kahe miljoni krooni maksuvõlga omav Arco Trans vahetas juulis omanikku. Firma senise, 1996. aastast saadik omaniku Peeter Kuusiku asemel on firma uus peremees metsavarumisega tegelev OÜ Anneteam, mille omanik Janek Veeber.

Ettevõtte endist ja praegust omanikku ei ole Logistikauudistel õnnestunud kommentaaride küsimiseks paari nädala jooksul tabada. Küll on kasutada hulk avalikke andmeid.

Pärast omanikuvahetus registreeriti ettevõte juuli viimasel nädalal Harjumaalt Sauelt ümber Raplasse. Sauel asus firma samal aadressil, millel tegutses ja tegutseb tänaseks endine tütarfirma, ekspedeerimisettevõte Arco Transport, millelel 2007. aastal tegi vedaja 93% oma vedudest. Samuti on firmadel ühised telefoninumber ning koduleht.

"Ühine aadress ja telefoninumbrid olid meil seni, kuni Arco Trans AS oli oma kontoriga Arco Transport ASi allüürnik. Koduleht on hetkel muutmisel," kommenteeris Arco Transpordi tegevjuht Ivo Krumm.

Mullu augustini oli Arco Trans poole ulatuses Arco Transpordi, Eesti 15 suurema ekspedeerimisfirma hulka kuuluva ettevõtte omanik. 2008. aasta augustis käivitatud ja tänavu jaanuaris ametliku punkti saanud jagunemise tulemusel, mille käigus jagunes Arco Trans eraldumise teel mullu augustis asutatud Lex Kapitalist ja andis viimasele üle Arco Transpordi aktsiad, jäi ekspedeerija üheks omanikuks alles viimane, mille ainuomanik Leho Rennit kuulus ka Arco Transi nõukogusse ning omanikeringi. Kevadel Rennit firmade jagunemist Logistikauudistele kommenteerima ei soostunud.

Nagu varem Arco Transile, kuulub Lex Kapitalile pool Arco Transpordist. Ülejäänud pool jaguneb Andrus Kuuse, Ivo Krummi (mõlemal võrdselt 20%) ja Kalle Susi vahel (10%).

Samuti kuulus Arco Transile möödunud kevadeni Krone haagiste maaletoomise ja müügiga tegelev Haagisekeskus.

"Arco Trans solkis turgu ja seda aastat kasutati selgelt selleks, et veel viis viimast krooni võtta," kommenteeris transpordiettevõtja Ronald Kivisalu.

Logistikauudistele laekunud vihje kohaselt võttis SEB vedajalt võlgnevuse tõttu mais liisingveokid käest. BRC müügiplatsil Äripäeva fotograaf ka Arco Transi logodega ligi kümmet veokit märkas. Kas väide vastab tõele? Silver Vohu, SEB kommunikatsiooniosakonnast kommenteeris, et klientidega seotud üksikasju ei saa ta kahjuks kommenteerida.

Ivo Krummi sõnul tagastas Arco Trans AS tänavu juulis liisingettevõttele kõik oma veokid ja haagised, mille tagajärjel ei saanud enam oma põhitegevuse ehk kaupade vedamisega tegeleda.

Mis on omanikevahetuse taga või kas veofirma lastakse pankrotti, seda ei osanud Krumm kommenteerida või puudus tal selleks info.

Tänase seisuga on Arco Transil 2,1 mln krooni maksuvõlga, millest 1,4 mln krooni on ajatatud. Võlast enam kui poole moodustab sotsiaalmaksuvõlg, intressivõlg ulatub Maksu- ja tolliameti andmeil 756 795 kroonini. Võlg on kolme nädalaga kerkinud paarisaja tuhande krooni võrra.

"Kuidagi üle kivide-kändude saame hakkama, ega siin midagi lillelist ja roosat pole,“ kirjeldas Peeter Kuusik märtsis ettevõtte toimetulekut. "Oleme 25 % palku koomale tõmmanud, aga hinnad lähevad sellise hooga eest ära, et varsti pole juhile palka makstagi."

2007. aastal teenis ettevõte 33 mln kroonise käibe juures 8,5 mln krooni kasumit. Värskemaid tulemusi pole hetkel kätte saada. Äripäeva Harjumaa Ettevõtete TOPis kerkis firma 2003. aasta tulemustega 13. kohale. Firma konsolideeritud tulemus moodustas samal aastal 534,8 ja kasum 14,5 mln krooni.

2007. aasta detsembri seisuga oli firmal lühiajalisi kohustusi 37,1 mln ja pikaajalisi kohustusi ligi 10 mln krooni eest. SEBile võlgneb ettevõte 11,9 mln krooni, millest 1,3 mln krooni tähtaeg oli 2008. aastal, 6,4 mln krooni tähtaeg aga kuni viie aasta jooksul.

Aktsiakapital moodustas 4,6 mln ning jaotamata kasum 25,9 mln krooni.

Ettevõtte juhatuse liikmeks lisandus juulis Kalev Sakjas, kes tegeleb ettevõtete likvideerimisega. Ka teda ei õnnestunud Logistikauudised.ee-l telefonitsi tabada.

Uudisele tuleb täna ja lähipäevil lisa.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077